Voćari u Šumadiji zadovoljni rodom jabuka i grožđa, ali ne i otkupnom cenom

U Šumadiji je ovih dana aktuelna berba jabuka i grožđa. Obe voćne vrste su po prinosu dobro prošle u centralnoj Srbiji, za razliku od ostatka zemlje. Očekuju se zadovoljavajući prinosi i kvalitet, međutim niske otkupne cene kao i troškovi proizvodnje brinu  voćare.

„Kod jabuke prinos će biti oko 40 tona po hektaru.  Za industrijsku preradu prodajem između sedam do deset dinara,dok je prva klasa  25 – 26 dinara kilogram. To je katastrofalna cena. Crveni delišes  ima nešto bolju cenu od 30 centi, ali to ne pokriva troškove ulaganja“, rekao je za RTV Aleksandar Glišić, poljoprivrednik iz sela Šume, opština Topola.

Za razliku od jabuke, grožđe ove godine ima bolju cenu. Aleksandar je zadovoljan kvalitetom i prinosom ovogodišnjeg roda vinograda koji se prostire na dva i po hektara a zaobišla ga je plamenjača.

„Grožđe je po prvi put ove godine dobilo nešto bolju cenu, 150 dinara kilogran, ali imajući u vidu inflaciju smatram da se nije to nešto drastično odrazilo na nas proizvođače kada je zarada u pitanju“, dodao je Glišić.

B. K.