Kvalitetna sirkova metla je proizvod koji ne gubi vrednost, smatra Karl Gašparovski, jedan od brojnih proizvođača iz Selenče u Vojvodini, koja se smatra centrom metlarske proizvodnje u Srbiji.
„U pitanju je 100% domaći proizvod. Sirovinu, sirak, nabavljamo od poljoprivrednika sa severa Vojvodine gde ga još uvek uzgajaju. Ne kao ranije, ali za sada u dovoljnim količinama“, kaže Gašparovski dodajući da dnevno proizvedu oko 1.500 komada različitih metli., a godišnje neverovatnih 450.000 metli.
Gde se sve metle iz Selenče prodaju?
„Najveća potražnja je iz inostranstva, najviše iz Italije, oni su uglavnom i naši najveći distribruteri po celom svetu. Italijani su nekada bili najveći proizvođači metle. Sada i dalje prodaju, ali je ne proizvode, jer je skupa proizvodnja, skupa je radna snaga i sirovina“, rekao je za Agroklub Gašparovski.
Veliki deo proizvodnje je vremenom prebačen u Mađarsku, pojašnjava, ali su i oni ostavili Italijane kao distributere.
„Ceo svet je navikao da kupuje metle od Italijana, to je tako ostalo do dana današnjeg. Sada u stvari mi proizvodimo za Italijane i Mađare koji je distribuiraju dalje. Prodajemo i Nemcima koji je dalje prodaju Švajcarcima, po celom svetu ide naša metla.“, ističe Gašparovski.
B. K.





