PRODUKTNA BERZA: Cena pšenice pala na 34,5 dinara za kilogram

U odnosu na prethodnu nedelju, kada je na novosadskoj Produktnoj berzi trgovano velikom količinom robe, tokom protekle tržište je bilo znatno mirnije. Razlog tome svakako je početak otkupa merkantilne pšenice od Republičke direkcije za robne rezerve.  Ukupno je prometovano 2.275 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosi 98.911.250,00 dinara. 

Tražnja na tržištu kukuruza bila je izuzetno slaba. Uprkos tome ova žitarica bila je  najtrgovanija berzanska roba. Od početka nedelje ponude su bile na višim cenovnom nivou u odnosu na tražnju. Kukuruzom se u početku  trgovalo po ceni od 31 dinara bez PDV-a, da bi usled smanjene tražnje ova žitarica krajem nedelje bila prometovana po ceni od 30,50 dinara za kilogram bez PDV-a. Iako je tokom nedelje zabeležen pad cene, statistički gledano, u odnosu na prethodnu  sedmicu, cena ove žitarice beleži rast od dva posto.. Ponder cena  iznosi 30,83 dinara za kilogram bez PDV-a.

Na tržištu pšenice bilo je dosta mirno. Ponuđene količine  bile su veoma male, dok s druge strane tražnja je konstantno bila na nižem cenovnom nivou. Krajem  sedmiice , zaključen je jedan ugovor za pšenicu novog roda po ceni od 34,50 dinara za kilogram bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, količinski se više trgovalo  hlebnim zrnom dok je cena niža za 1,90 odsto. Učesnici na tržištu bili su fokusirani na prijave za otkup pšenice od strane Direkcije za robne rezerve, u ukupnoj količini od 131.000 tona.

Soja je  zadržala je stabilan cenovni nivo iz prethodne nedelje, kada je i zaključen berzanski ugovor po ceni od 68,50 dinara za kilogram bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Slabija aktivnost na ovom tržištu, mala ponuda, ali i nedovoljno interesovanja za kupovinu  dovelo je do pada cene od 0,73 odsto . Krajem nedelje, tražnja je bila na dosta nižem cenovnom nivou od ponude, pa je soja prometovana po ceni od 68,00 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponder cena iznosi 68,25 dinara za kilogram bez PDV-a.

Uljanom repicom (rod 2022. godine) trgovalo se po jedinstvenoj ceni od 640 evra po toni. Tokom cele nedelje bilo je prisutno cenovno odmeravanje između kupaca i prodavaca, pa su ponude krajem nedelje bile na višem cenovnom nivou od realizovanog. U odnosu na prethodnu nedelju, primetna je bila manja tražnja za ovom biljnom kulturom.

B. K.