PRODUKTNA BERZA : Kukuruz skuplji 14, a pšenica 9,5 odsto

Cene kukuruza, pšenice i azotnih đubriva rastu svakodnevno na svetskim berzama zbog ratnih sukoba u Ukrajini i zatvaranja luka u toj državi, koja je veliki proizvođač tih poljoprivrednih proizvoda, saopštila je novosadska Produktna berza u svom poslednjem nedeljnom izveštaju.

Kukuruz je protekle nedelje dostigao cenu od 33,50 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), što je poskupljenje od skoro 14 odsto u odnosu na cenu sedam dana ranije. Dodaje se da se tražio kukuruz i sa povećanom vlagom od 16 odsto i da je koštao od 28,40 do 33 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Pšenica se prodavala od 31,50 do 35 dinara po kilogramu bez PDV-a, franko utovareno, što je poskupljenje od 9,5 odsto u odnosu na prošlonedeljnu cenu. Poređenja radi cena pšenice na Pariskoj berzi je 417 , a kukuruza 415 evra po toni.

Promet soje zađučujuće bio je slab. Zaključen je samo jedan kuprodajni ugovor po ceni od 76 dinara po kilogramu, bez PDV-a. Stručnjaci to objašnjavaju visokom cenom zbog čega je za kupovinu potrebno više sredstava nego za kukuruz i pšenicu.

Azotno đubrivo urea koštalo je od 790 do 865, a KAN od 630 do 700 evra po toni.

B. K.