PRODUKTNA BERZA: Prometovano svega 50 tona kukuruza, rast cene soje

Tokom protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležena je smanjena aktivnost robnoberzanskih učesnika. Najveći pad cene je zabeležen kod kukuruza, dok je soja imala uzlazni trend. Ukupan promet iznosio je 1.775 tona,a finansijska vrednost prometovane robe 93.759.500 dinara.

Nakon Uredbe o zabrani izvoza Vlade Srbije, na tržištu kukuruza nije bilo bitnijih promena. Zaključen je jedan kupoprodajni ugovor na cenovnom nivou od 31 dinara za kilogram bez PDV, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Prometovana je količina od svega 50 tona. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, zabeležen je pad cene od 9,18 odsto. Intenzivnija tražnja za ovom žitaricom i dalje izostaje, a izvoznici nisu prisutni na robnoberzanskom tržištu.

Za razliku od kukuruza, tržište pšenice bilo je nešto aktivnije. To potvrđuje realizacija berzanskih ugovora po ceni od 35,50 dinara za kilogram bez PDV. Trgovalo se kvalitetnijom pšenicom sa minimum 12 odsto proteina.

Na tržištu soje, intenzivnija tražnja je dovela do rasta cene. Kao i u prethodnom periodu, primetna je suzdržanost prodavaca. Ponuda većih količina ove uljarice i dalje izostaje. Ponderisana cena je iznosila 79,18 dinara za kilogram bez PDV. U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je uzlazni trend od 2,56 odsto.

B. K.