PKS: Voćari traže nova izvozna tržišta

U Privrednoj komori Srbije (PKS) održan je sastanak sa vodećim izvoznicima voća u Rusiju na kome su razmotrene mogućnosti povećanja izvoza i na druga tržišta kao što su zemlje Severne Afrike, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Indija i Daleki istok, saopšteno je iz PKS.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović rekao je da su zbog krize u Ukrajini naši proizvođači, jabuka, jagoda, višanja, trešanja, koje su najvećim delom plasirane u EU i na rusko tržište, u velikom problemu zbog neizvesnosti i nepredvidivosti poslovanja.

“Jedan od predloga je da se razmatra veći izvoz na tržišta golfskog zaliva, UAE, Saudijske Arabije, Maroka, Egipta, ali i daleka poput Indije”, rekao je Vesović.

On je podsetio da je na raspolaganju i mreža predstavništava Komore u svetu koja mogu da pomognu u pronalaženju novih poslovnih partnera. Komora će analizirati trenutnu situaciju, količine kojima raspolažemo i potrebe nekih novih potencijalnih tržišta kako bi pronašli nove kupce, dodao je Vesović.

B. K.

Komentari