Proizvođači u blačkoj opštini zadovoljni ovogodišnjom cenom šljive

Počela je berbe šljiva u blačkoj opština koja ima najviše zasada ovog voća u Srbiji. Za razliku od prethodnih godina, kvalitetom i otkupnom cenom su, kako javlja RTS, zadovoljni i proizvođači i prerađivači.

Obrane šljive uglavnom završe u hladnjačama čekajući kupce, mali deo se preradi, a to čine mahom porodice sa tradicionalnom proizvodnjom. Voćar Dragiša Ignjatović iz Gornjeg Grgura sa četiri hektara zasada šljiva, koje uzgaja na organski način, očekuje dobar rod.

„Cena od 50 dinara po kilogramu obećava i dobru zaradu. Osim prodaje sveže šljive za tržište imamo ugovorene količine za sušenje“, kaže Ignjatović .

Bogoljub Milić iz Blaca napominje da godišnje preradi pet do šest tona šljive u rakije i voćne destilate.

„Šljivu prerađujemo u rakiju po najsavremenijoj tehnologiji, ali poštujući stari, tradicionalni recept. Kao naš brend šljivovicu izvozimo u Ameriku, Kanadu, Nemačku i Australiju“ istako je Milić.

B.K.