Radović: Ovogodišnja cena maline oko 300 dinara za kilogram

Foto: Pixabay

Berba malina u ariljskom kraju počinje za oko mesec dana i sve se češće postavlja pitanje, nakon, kakvu će cenu ove godine ponuditi hladnjačari.

I sami hladnjačari tvrde da imaju problema sa naplatom svojih potraživanja, a uz to navode i dodatne troškove koje izaziva stanje na evorpskom tržištu. Najavljuju da će otkupna cena ove sezone biti daleko niža u odnosu na prethodnu  kao i da će se  prvenstveno ići sa otvorenim računima.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije predviđa znatno lošiju sezonu u odnosnu na prethodnu i prinos koji će biti umanjen za 10.000 tona.

„Vremenski uslovi nam ne idu na ruku, kasni vegetacija. Lane su 10. maja, lastari bili do 40 centimetara, a ove 10 do 15, a branje je za mesec dana. Bićemo srećni ako bude u Srbiji rodilo 50.000 tona.O ceni maline ne želim da licitiram, još uvek je rano, ali prema nekim predviđanjima,  plaćaće se oko 300 dinara za kilogram uz tendenciju rasta cene do kraja berbe. Očekujemo da će malinari ponovo moći da biraju da li hoće zatvoren račun na tih 300 dinara ili da idu na otvoren, dobiju možda veću cenu ali da dele rizik sa hladnjačarima. Lane se isplatilo ići na zatvorenu cenu ali je pitanje da li će hladnjačari ovog puta to prihvatiti“, rekao je Radović.

B. K.