Rajić: Dr­ža­va da ne ga­ran­tu­je ce­nu mle­ka niti i jednog dru­gog pro­iz­vo­da

Foto: Pixabay

U slu­ča­ju zah­te­va far­me­ra za povećanjem cene mleka je trenutno ne­re­še­no pi­ta­nje. Pre­ma po­da­ci­ma Pri­vred­ne ko­mo­re Sr­bi­je (PKS) ona se tre­nut­no u pro­se­ku kreće iz­me­đu 60 i 65 di­na­ra po li­tru, pa je pi­ta­nje ko­li­ko su mle­ka­re sprem­ne da pla­te tih za­cr­ta­nih 80 di­na­ra ko­li­ko stočari tra­že da im se ga­ran­tu­je.

Pro­fe­sor dr Zo­ran Ra­jić, šef Ka­te­dre za me­nadž­ment u agro­bi­zni­su na Po­ljo­pri­vred­nom fa­kul­te­tu u Be­o­gra­du re­kao je za „Po­li­ti­ku“ da, dr­ža­va ne mo­že i ne tareba da ga­ran­tu­je ce­nu mle­ka, ni­ti bi­lo kog drugog pro­iz­vo­da.

„Dr­ža­va je na­pra­vi­la gre­šku što je fak­tič­ki ga­ran­to­va­la ce­nu pro­iz­vo­đa­či­ma sun­co­kre­ta. Ka­da jed­nom na­pra­vi­te pre­se­dan, to po­sta­je po­la­ko pra­vi­lo i on­da svi to po­či­nju da tra­že“, rekao je Rajić uz napomenu da se Sr­bi­ja te prak­se od­re­kli pre vi­še od 20 go­di­na i vra­ća­nje na te sta­ze ni­je do­bro.

Profesor Rajić kaže da je su­šti­na da se ustanovi ko­li­ko tro­ši­mo mle­ka i ko­li­ka su nam ula­ga­nja po­treb­na u taj sek­tor na osno­vu po­tro­šnje.

„Mi to sa­da ne zna­mo tač­no. I po­ljo­pri­vred­ni­ci bi tre­ba­lo da iza­đu s kal­ku­la­ci­jom ko­li­ka je ce­na mle­ka pod pro­seč­nim uslo­vi­ma u ko­ji­ma ra­de“, ističe Rajić, do­da­jući da su se pro­me­ni­le na­vi­ke u is­hra­ni stanovništva, sma­nje­na je po­tro­šnja i proizvođači moraju da idu u su­sret tim pro­me­na­ma.

B. K.