Rajta: Kinesko tržište podiže vrednost naših lokalanih sorti vina

Foto: Pixabay

Nedavno postgnuti Sporazum o slobodnoj trgovini koji je naša zemlja potpisala sa Kinom doprineće da se vinarstvo i vinogradarstvo nastavi širiti u većem obimu nego što je sada.

Po rečima predsednika Udruženja vinara Srbije Stevana Rajte, pod vinovom lozom imamo 25.000 hektara sa kojih godišnje dobijemo oko 30 miliona litara vina i još toliko uvezemo.

Rajta za „Dnevnik“ kaže da će Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom našim vinarima dati podsticaj da još brže šire proizvodnju, jer će unapred imati obezbeđeno  tržište.

„Imamo vina koje prodajemo za četri do pet evra, ali i ona čiji litar košta 30 evra, pa je i u tom pogledu vinarima otvoren put ka kineskom tržištu“, ističe Rajta.

Naveo je da bi kineskom tržištu bila interesantna vina od lokalnih sorti grožđa tamjanike, prokupca, smederevke, bagrine, grašac, ali da te sorte grožđa nemamo na velikim površinama. Međutim, to ne treba da nas brine, kazao je, jer imamo pet godina da zasade uvećamo i unapređujemo sadašnju proizvodnju tih vina.

„U vinogradima gde su stare lokalne sorte grožđa treba sada posebno da obratimo pažnju da grožđe, a onda i vino bude vrhunsko. Verovatno će se zbog kineskog tržišta u narednim godinama podizati zasadi lokalnih sorti grožđa i ako se svake godine površine budu uvećavale, biće i više vina“, naveo je Rajta.

B. K.