Grad Kragujevac pomaže stočarima da započnu proizvodnju i obnove stočni fond

Grad Kragujevac jedan je od retkih u Srbiji koji ima program pomoći poljoprivrednicima koji počinju da se bave stočarstvom ili žele da prošire svoju proizvodnju. Svi zainteresovani mogu to da učine preko Centra za strna žita i razvoj sela preuzimanjem goveda simentalske rase i ovaca virtemberg i pirotske oplemenjene.

Od 2019. godine Centar za strna žita i razvoj sela preuzeo je od grada Kragujevca vođenje robnih rezervi u vidu goveda simentalske rase i ovaca virtemberg i pirotske oplemenjene. Vraćanje ovaca na pet godina zavisi od broja uzetih grla, dok se za simentalce vraća jedno ili dva.

„Imamo 76 grla trenutno na raspolaganju i rok vraćanja je pet godina. U momentu kada se preuzme junica , koja je 4 meseca steonosti, stočar je dužan  da u roku od pet godina vrati potomstvo u istom stepenom bremenosti. Kada su ovce u pitanju takođe dajemo na pet godina  uz iste uslove vraćanja. Na taj način pomažemo poljoprivrednicima da obnove svoja stada, povećaju broj grla u štalama i  ostvare dodatni prihod za ulaganje u dalji razvoj  proizvodnje“, rkle je za RTV Zorica Jestrović, direktorka Centra za strna žita i za razvoj sela.

B. K.