Rani mraz ojadio voćare u Kikindi: Rod kajsije manji 30 odsto

Foto: Pixabay

Rod kajsija, na području Kikinde, ove godine biće umanjen oko 30 odsto, usled izmrzavanja od mraza Uprkos oštećenjima, kikindski voćari posle nekoliko sezona konačno, ipak,. mogu da očekuju prinose, kako kajsija, tako i bresaka i nektarina.

“Bilo je ranijih godina niskih temperatura što je uticalo na rodni potencijal. Trenutno rod je umanjen 30 odsto, s obzirom da je mraz uticao na donje delove krune“, rekao je za RTV Stefan Paskov, voćar iz Kikinde.

Uprkos činjenici da proizvođači kajsije Kikindi već nekoliko godina ne ostvaruju očekivane prinose, plantaže pod tom kulturom se svake sezone uvećavaju.

“Oni koji ulože prilično velika sredstva u proizvodnju, trebalo bi pre svega da vode računa o sortimentu. Ne treba gajiti sorte izuzetno rane sorte cvetanja, među koje spadaju japanski “cutami“, koji je izuzetno rana sorta, ali koji daje rod već prvog juna, a tu su i “aurora“, pa čak i “mađaraska najbolja“, rekao je Petar Grujić, inženjer voćarstva.

Kao najefikasniji način zaštite voća od niskih temperatura pokazao se „anti frost“ sistem, ali kako mnogi poljoprivrednici nemaju mogućnost da ga instaliraju, uglavnom se opredeljuju na zadimljavanje voćnjaka.

B. K.