Ratari preoravaju njive jesenjih useva zbog glodara

Jesenje useve u Srbiji napali su poljski miševi pa poljoprivrednici pešice pretražuju njive i u rupe iz kojih izlaze glodari i postavljaju sredstva za trovanje, što iziskuje dodatne troškove. Mnogi su zbog toga, pogotovi na severu Bačke, odlučili su da preoru njive, očiste zemljište i planiraju da umesto pšenice zasade nove kulkture, objavila je Beta.

Šef Katedre za zoohigijenu na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu Milutin Đorđević rekao je da je blaga zima pogodovala povećanju brojnosti glodara i zbog toga je neophodno da vlasnici useva, u cilju sprečavanja šteta na usevima angažuju specijalizovane firme koje se bave poslovima dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Poljoprivrednici mogu, kako je rekao, da savet potraže od lokalne poljoprivredne savetodavne službe, kako bi njihova stručna lica utvrdila o kojim vrstama mišolikih glodara je reč, procenila njihovu brojnost i nakon toga dala preporuku za primenu adekvatnih sredstava za njihovo suzbijanje.

Kako je pojasnio, sredstva koja se koriste za suzbijanje mišolikih glodara su rodenticidi i moraju imati adekvatnu formulaciju, koncentraciju aktivne materije i biti dovoljno atraktivni za glodare.

B. K.