Realizacija projekta Konkurentne poljoprivrede “50:40:10” u prva dve poziova skoro sto posto

U prva dva javna poziva Projekta za konkurentnu poljoprivredu „50:40:10“ potpisano je 873 ugovora (prvi poziv), a ukupna vrednost individualnih projekata  iznosi preko 28.350.000 evra, odnosno više od 14.170.000 evra bespovratnih sredstava. Tokom drugog poziva potpisano je 525 ugovora za primarnu stočarsku proizvodnju i to u oblastima proizvodnje mleka, mesa, pčelarstva i akvakulture, vrednosti projekta više od 19.570.000 evra, sa skoro 9,8 miliona evra bespovratnih sredstava.

„Najviše se u oba poziva konkurisalo za nabavku mehanizacije  traktora i priključne mehanizacije. Ali imali smo i izgradnju i rekonstrukciju objekata, nabavku različitih softvera, solarnih panela i slično“, rekao je za Agroklub koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije Milan Stevanović.

Među aplikantima mladi prenjače i to preko 50 odsto.

„Prosečan korisnik je muška osoba mlađa od 40 godina, iako je svaki treći korisnik zapravo korisnica, sa srednom stručnom spremom“, otkriva Stevanović i dodaje da aplikanti dolaze iz nerazvijenih lokalnih samouprava, iz ruralnih područja gde je otežano bavljenje poljoprivredom, i da se više boduje zaštita životne sredine i društveni standardi.

Rok za podnošenje prijava po trećem javnom pozivu u okviru  ovog projektaprodužen je do 15. marta.

B. K.