STIPS: Jagnjad u Nišu 600 dinara za kilogram

Po izveštajima reportera STIPS (Sistem tzržišnih infrmacija u poljoprivredi Srbije) protekle nedelje  postignuta je maksimalna prodajna cena jagnjadi na pijaci žive stoke u Nišu. Uprkos dosta dobroj ponudi, bila su skuplja u odnosu na prethodni period i u klanicama na području Podrinjskog regiona.

Reporteri STIPS iz Čačka evidentirali su pad otkupne cene krava za klanje u klanicama  Moravičkog regiona. Otkup se najčešće odvijao po 240 dinara za kilogram, a obim otkupljenih grla bio je prosečan.

U klanicama Južnobanatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma, na dominantnih 330 dinara za kilogram. Ponuda i otkup bili su veoma slabi. 

Najčešća cenatovnih bikova simentalske rase preko 500 kilograma, iznosila je 365 dinara za kilogram, na pijaci žive stoke u Kraljevu. Za teladpomenute rase kupci su trebali da izdvoje 820, a krava za klanje 250 dinara za kilogram. Klaničari sa ovog područja otkupljivali su i telad iste rase po dominantnoj ceni od 700, dok su za otkupljene krave za klanje, simentalske rase, plaćali 280 dinara za kilogram. 

U klanicama  Podrinjskog regiona otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma, dostigla je iznos od 580  dok je kod tovnih svinja, od 80 do 120 kilograma, dominirao iznos od 260 dinara za kilogram.To ukazuje na rast cena obe kategorije svinja u odnosu na prethodni period. Rast otkupne cene tovnih svinja  takođe je evidentiran je u klanicama  Južnobanatskog regiona, 240 dinara za kilogram.

Prasad, od 16 do 25 kilograma, i tovne svinje od 80 do 120 kilograma, bile su jeftinije, u odnosu na predhodnu sedmicu, na pijaci žive stoke u Čačku. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 460 , a  svinje 320 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Nišu postignuta je maksimalna prodajna cena jagnjadi zbog vrlo slabe ponude, od čak 600 dinara za kilogram.

Jagnjad su, uprkos dosta dobroj ponudi, bila skuplja i u klanicama na Podrinjskog regiona, dominirao je iznos od 570 dinara za kilogram.

Rast prodajne cene jagnjadi na dominantnih 500  i pad cene kozana 120 dinara za kilogram zabeležili su reporteri STIPS iz Leskovca. Ponuda jagnjadi bila je prosečna, a koza slaba.

Na stočnoj pijaci u Vranju zabeležen pad prodajne cene jagnjadi i jaradi. Kupci su za  jagnjad trebali da izdvoje 400 dinara za kilogram a isto toliko i za jarad.

Klaničari Braničevskog regiona po višim cenama otkupljivali su ovce, dominirao je iznos od 220 dinara za kilogram. Pored ovaca otkupljivali su još i šilježadpo ceni od 250 dinara za kilogram. Ponuda obe kateorije ovaca  bila je prosečna.

B. K.