Republičke robne rezerve kupuju 150.000 tona kukuruza po ceni 40 dinara za kilogram

Republička direkcija za robne rezerve  rapisala je poziv za kupovinu  150.000 tona merkantilnog kukuruza rodq 2022. godine od fizičkih lica – nosilaca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i  ostalih privrednih subjekata. Merkantilni kukuruz koji se kupuje od poljoprivrednih porodičnih gazdinstava treba da je uskladišten u silos skladištara sa kojim Direkcija ima zaključen ugovor o skladištenju merkantilnog kukuruza.  Kukuruz koji se kupuje od ostalih privrednih subjekata takođe  treba da je uskladišten u silos skladištara sa kojim Direkcija ima zaključen ugovor o skladištenju.

Merkantilni kukuruz koji se nudi za prodaju mora biti prirodno ili veštački suv, u zrnu, zdrav i zreo, bez znakova plesni, stranog mirisa i ukusa, nezaražen biljnim bolestima i štetočinama i do 14 odsto vlage.

Otkupna cena  je 40,00 dinara za kilogram (u cenu uračunat PDV), uskladišteno u silos ovlašćenog skladištara Direkcije.

Minimalna količina merkantilnog kukuruza koja se kupuje od jednog aktivnog, registrovanog, poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je  deset tona. a od privrednih subjekata  sto tona.

Direkcija će, u zavisnosti od ponude kukuruza u otkupu,  izvršiti raspoređivanje ponuđenih količina u skladu sa potrebama i teritorijalnom rasporedu ovlašćenih skladišta.

B. K.