RHMZ: Od 15 aprila startuje protivgradna odbrana, obezbeđeno 21.800 raketa

Od 15. aprila pa sve do 15. oktobra, kako je utvrđeno kalendarom Republičkog hidrometereološkog zavoda, na snazi je sezona protivgradne odbrane poljoprivrednih useva u Srbiji.  Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada, Republičkog hidrometereološkog zavoda (RHMZ), institucije u čijoj nadležnosti je protivgradna odbrana, u izjavi za „Poljoprivrednik“ rekao je da nema razloga da poljoprivrednici strepe jer su obezbeđeni  najvažniji uslovi da sistem  u nastupajućoj sezoni brani useve od gradonosnih oblaka.

„Odbranom od grada obuhvaćeno je 7.758.900 hektara od čega  na poljoprivredno zemljište otpada 5.109.177 hektara. Svih 13 radarskih centara  kao i  razgranata mreža od 1.257 lansirnih mesta (487 automatizovanih) i 770 strelaca spremno je za  početak sezone odbrane od grada. Obezbeđeno je ukupno 21.800 raketa, 9.400 su kupljene ove, a ostali su preostale zalihe iz prethodne 2022. godine. Prosečan broj raketa po lanisrnoj stanici iznosi 17,2.,rekao je  Babić dodajući da je u fazi završetka realizacije kapitalnog projekta „Osavremenjavanje automatskog sistema sprovođenja metodologije odbrane od grada“ i  da će od 15. aprila svih 13 radarskih centara raditi sa novim softversko-hardverskim sistemom.

Babić napominje da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu AP Vojvodine, u skladu sa svojim mogućnostima, takođe odvojio sredstva za dodatnu nabavku raketa što bi  njihov broj trebalo da poveća za  još oko 2.500. Podvlači da  su potpuno  automatizovani  radarski centri Valjevo (99 stanica), Fruška Gora (118 ) i Bajša (141), a završena je i prva faza automatizacije rada radarskog centra Bukulja (44 stanice).

„Do 15. aprila  biće dovršena automatizacija prve i druge faze radarskog centra Samoš (93 stanice), a očekuje se da do kraja juna bude automatizovano dodatnih 47 stanica“, kaže Babić

Napominje da su sredstva za kompletnu automatizaciju protivgradne odbrane obezbedili Ministarstvo poljoprivrede, a za Vojvodinu Vlada Vojvodine, odnosno Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu. Preko  80 odsto lokalnih samouprava, u skladu sa svojim mogućnostima, takođe je učestvovalo u kupovini raketa i dodatnoj stimulaciji rada strelaca. 

Po pravilniku RHMZ honorar strelaca za ovu sezonu određen na 4500 dinara  mesečno (500 dinara više nego lane), što  za  ceo šestomesečni  rad iznosi 27.000 dinara.

B. K.