Brnabić: Do kraja 2025. godine brzi internet u više od 700 sela Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović obišli su selo Gornje Svarče kod Blaca, povodom završetka radova, u okviru Projekta izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije.

Brnabić je tom prilikom istakla da brzi internet odražava na ekonomsku snagu jedne zemlje. Premijerka je navela  da 10 odsto brzog interneta na nekoj teritoriji, dovodi do većeg rasta BDP-a do 1,4 odsto.

Objasnila je da se mnogo novca ulaže u ovaj projekat.

„Srbija se digitalizuje, pri čemu eUprava omogućava veliki broj pogodnosti, kao i eAgrar, a cilj je i potpuna digitalizacija obrazovanja, kao i pokretanje internet trgovine“, istakla je Brnabić dodajući da je sada je brzim internetom pokriveno 75 odsto teritorije zemlje, dok će realizacijom ovog projekta  do kraja 2025. godine 99 odsto sela u Srbiji dobiti brzi internet.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija  napravilo je plan da se do kraja 2025. godine brzi internet uvede u više od 700 sela, da se u tu svrhu izgradi više od 4.700 kilometara otpičkih trasa i  poveže  120 hiljada domaćinstava i oko 720 školskih objekata.

B. K.