RTS: Otrovano 800 ptica u ataru Nakova kod Kikinde

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod kikindskog sela Nakovo. Među njima je bilo najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste, i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu.

Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom delu Evrope.

Ove ptice iz porodice vrana hranile su se na plodnim poljima u blizini sela gde uglavnom traže razne insekte i njihove larve, te semena biljaka.Upravo tu su najverovatnije pronašle i zatrovane mamke koji su im postali poslednji obrok.

Veliko uginuće ptica brzo je privuklo pažnju javnosti, te se u ataru kroz nekoliko sati stvorio neočekivano veliki broj policajaca, veterinarskih inspektora kao radnika iz komunalnih službi.

Leševi ptica su pronalaženi na prostoru od oko dva kilometra, uglavnom tamo gde su noćilišta vrana.

Tim policijskih forenzičara detaljno je snimao i beležio leševe i stanje na licu mesta. Na kraju je deo leševa izuzet za analize, a više od 800 mrtvih ptica zakopano je u jamu na rubu oranica.

Mrtve ptica kod Nakova vrh su ledenog brega problema sa kojim se suočava moderna vojvođanska poljoprivreda. U stalnoj trci za profitom paori su preorali sve što je moglo da se preore, meštani posekli drveće, a poljoprivredni otrovi desetkovali su populacije divljih životinja, javlja RTS.

B. K.