RZS: Javni poziv za popisivače poljoprivrede 15. avgusta, upitnik sa 60 pitanja

Foto: Pixabay

Republički zavod za statistiku uveliko obavlja neophodne pripreme za najavljeni popis poljoprivrede od 1. oktobra do 15. decembra.

Podaci dobijeni  popisom omogućiće pregled stanja poljoprivrede u Republici Srbiji na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i na nivou gazdinstava, i zadovoljiti nacionalne potrebe i potrebe međunarodnih institucija i organizacija za strukturnim podacima u ovoj oblasti„,  kažu iz Republičkog zavoda za statistiku uz napomenu da se radi pravilnik za  rad popisivača na upitniku

Sva poljoprivredna gazdinstva  će odgovarati na oko 60 pitanja, dok će pojedina gazdinstva, izabrana u uzorak, davati podateke i na dodatnih 20-ak pitanja u zavisnosti od tematike. Kompletni popisni upitnik ima 16 strana“,  napominju iz RZS.

Upitnik obuhvata podatke o zemljištu, voćnjacima i vinogradima, stočnom fondu i načinu držanja stoke, radnoj snazi, mehanizaciji i poljoprivrednim objektima, navodnjavanju, obradi i održanju zemljišta. Najtraženiji podaci su oni koji se odnose na očekivanu i ostvarenu godišnju poljoprivrednu proizvodnju, naročito podaci o očekivanoj proizvodnji ratarskih useva – pšenice i kukuruza, zatim voća, kao i podaci o stočnom fondu i stočarskoj proizvodnji.

Pravna lica moći će da urade samopopisivanje putem veb-upitnika. Popisivanje na ovaj način započinje 1. juna  za gazdinstva pravnih lica koja se bave biljnom proizvodnjom. Popisivanje gazdinstava pravnih lica koja se bave stočarskom proizvodnjom započinje 1. oktobra  i trajaće 15 dana. Fizička lica, odnosno porodična poljoprivredna gazdinstva, biće popisana na terenu.

Svaki građanin  Srbije sa navršenih 18 godina i najmanje srednjim obrazovanjem može da radi u Popisu poljoprivrede u svojstvu popisivača. Javni poziv za prijavu kandidata za to mesto biće objavljen 15. avgusta

Prvi, preliminarni rezultati biće prezentovani najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni će se sukcesivno objavljivati do 31. decembra 2025. godine.