Tanasković: Preko e-Agrara prijavljeno 267.000 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković  izjavila je za RTS da se preko e-Agrara do sada prijavilo 267.000 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava. Smatra da to pokazuje da nismo digitalno nepismeni i ističe da e-Agrar služi upravo tome da prepozna pravog poljoprivrednika i mogućnost prevare svede na minimum.

Registracija i obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava, bez koje poljoprivrednici ne mogu da konkurišu za subvencije, od ove godine obavlja se isključivo elektronski, preko e-Agrara, što za starije poljoprivrednike sa nedovoljno informatičkog znanja predstavlja veliki problem.

Ipak, Tanasković zahvaljuje poljoprivrednicima jer su, kako kaže, u rekordnom vremenskom periodu odgovorili na zahtev prijave.

„Imamo 267.000 prijavljenih aktivnih poljoprivrednih gazdinstava. U međuvremenu smo pustili tri subvencije. Za one po hektaru do 14 aprila imamo 136.000 prijavljenih gazdinstava“, navodi Tanaskovićeva.

Ističe da je puštena i subvenija za mleko za prvi kvartal, za koju se prijavilo oko 100 mlekara i 720 gazdinstava.

„Do sada nismo imali u proseku više od 500 zahteva za mleko, od čega je oko 100 mlekara. To znači da su se poljoprivredna gazdinstva ovaj put skoro pa duplo više prijavila individualno za ovu meru. To govori u prilog tome da će njima biti lakše, da će oni moći brže, operativnije i jednostavnije da dolaze do svojih sredstava“, smatra Tanaskovićeva.

Ističe da u poljoprivrednim stručnim službama radi više od 700 ljudi, kao i da su u međuvremenu angažovane i jedinice lokalne samouprave.

Ministarka kaže da jeste bilo 460.000 aktivnih gazdinstava u Trezoru, ali da niko ne pominje da možda 200.000 nisu bili pravi poljoprivrednici i da je pitanje na koji su način do sada dolazili do sredstava. Napominje da je sa e-Agrarom mogućnost prevare svedena na minimum i da je mnogo lakše vidljivo ukoliko neko pokuša da prevari sistem.

B. K.