RZS: Od izvoza hrana za kućne ljubimce zarada skoro 200 miliona evra

Već nekoliko godina je poznato da Srbija proizvodi značajne količine hrane za kućne ljubimce, a značajno raste kako uvoz tako i izvoz ove hrane. Dobro je to što sve više izvozimo kako u količinama tako i u vrednosti hrane za kućne ljubimce, prenela je Politika.

Ono što je zanimljivo, iz podataka Republičkog zavoda za statistiku,jeste da smo u 2023. godini za prvih 10 meseci izvezli hranu za mezimce u vrednosti preko 167 miliona evra odnosno 52.400 tona što ozbiljno prilazi cifri izvoza recimo malina iz Srbije. Na strani uvoza je 53,4 miliona evra odnosno 41.600 tona.

Ako se posmatra gde izvozimo ovu robu Ruska Federacija je broj jedan destinacija sa petinom količine koju izvozimo, a odmah za njom je Italija, zatim Grčka, Poljska i Turska. Uvoz hrane za ljubimce najviše nam dolazi iz Mađarske, Poljske i Italije. Iz ostalih zemalja značajno su manje količine.

Ako se ovakav trend nastavi možemo očekivati izvoz od 200 miliona evra samo na hrani za kućne njubimce!

Pri odabiru hrane za svog psa ili macu  važno je uzeti u obzir njihovu veličinu, starost, aktivnost, zdravstveno stanje i posebne potrebe. Takođe, redovna veterinarska briga i prilagođavanje ishrane prema promenama i potrebama psa su ključni za održavanje optimalnog zdravlja.

B. K.