“Serbia organica”: Trgovinski lanci podstiču uvoz organske hrane iako naši proizvođači imaju povoljnije cene

Nacionalno udruženje „Serbia organica“ pokrenulo je informacionu platformu za organske poljoprivrednike, trgovce i izvoznike. Mogu da joj pristupe i potrošači koji žele da imaju uvid u sertifikate i načine proizvodnje organskih gazdinstava.

Srbija ima 7.000 organskih poljoprivrednika, a 90 odsto svega što proizvedu se izveze i to za oko 69 miliona evra..

Ivana Simić, generalni sekretar „Serbia organica“ kaže da je nekada u izvoz išlo 99% srpskih organskih proizvoda što, ocenjuje, znači da domaći potrošači sve više kupuju hranu bez pesticida. Problem, smatra, stvara uvozna roba, i to ona koju sami možemo da proizvedemo.

„Trgovci i veliki lanci su ti koji sve više nabavljaju domaće organske proizvode, ali koji isto tako puno uvoze i sveže i prerađene proizvode. Recimo sveži organski proizvodi su u maloprodajnim sistemima skuplji duplo, nekad i više, a znamo pouzdano da postoje mnogi dobri domaći dobavljači koji mogu da obezbede i kontinuitet i kvalitet“, izjavila je Simić.

Dodala je da je uverena u to da trgovinski lanci podstiču uvoz organske proizvodnje iako na domaćem tržištu mogu da nabave lokalnu, jeftiniju robu.

B. K.