Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije, u saradnji sa Španskom agencijom za izvoz i investicije (ICEX), organizovalo je u Beogradu seminar na temu „Tehnologija pakovanja i čuvanja svežeg voća i povrća“.
Cilj seminara bio je predstavljanje tehnologija i rešenja vezanih za očuvanje svežine i kvaliteta voća i povrća nakon berbe. Španija kao vodeći proizvođač voća i povrća u Evropskoj uniji (sa 26% udela), ulaže velike napore da smanji gubitke hrane kao i otpad koji nastaje pri poljoprivrednoj proizvodnji. U tom cilju, pored donošenja pravnog okvira koji reguliše ova pitanja, Španija nastoji da što više ulaže u razvoj tehnologija koje mogu doprineti rešavanju ove problematike.
Kompanijje su predstavile svoju ponudu u oblasti mašina za pakovanje, ambalaže, očuvanja svežine i rashladne opreme, pokrivajući tako većinu procesa očuvanja voća i povrća od berbe do trpeze.
Sa seminara je poslata poruka da ima prostora za saradnju, objavio je portal Poljoprivreda.info
B. K.