Savović: Superćelijske oluje znatno umanjile rod kukuruza

Foto: subotica.com

S obzirom da su poslednje dve godine bile izuzetno loše za uzgoj kukuruza ova žitarica zasejana je proletos na tek 905.000 hektara, što je za čak 45.000 hektara manje nego lane.

Sunčica Savović, direktor Udruženja „Žita Srbije“, u izjavi za RTS istakla je da ove jesene sigurno nećemo imati prinose koji su na nivou desetogodišnjeg proseka.

„Taj prosek na nivou zemlje je 7,6 tona po hektaru. Sigurni smo da će prinosi biti niži, pre svega, zbog posledica superćelijskih oluja koje smo imali na teritoriji Bačke tokom jula čak tri puta. To znači da bi rod mogao da bude između 6,2 i 6,7 miliona tona.“, rekla je Savović.

Prof. dr Branislav Vlahović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu obrazložio je situaciju o neadekvatnoj logistici ove sezone.

„Pre tri godine Srbija je izvezla 3,6 miliona tona kukuruza, 2021. 2,3 miliona tona, a lane izvoz je bio manji za čak 1,1 milion tona.

„Do prošle godine Srbija je izvozila oko 80 odsto kukuruza i pšenice Dunavom preko luke Konstanca u Rumuniji. Sada to više nije slučaj jer je ukrajinska roba koja se tovari u ukrajinskim lukama Reni i Ismailija veoma ozbiljna konkurencija I ozbiljnop ugrožava naš izvoz“ pojasnio je Vlahović za RTS.

B. K.