“Serbia organica” : Biodistrikt u Kolubarskom okrugu prvi u Srbiji

U okviru otvaranja  prvog biodistrikta u Srbiji nedavno se u selu Rajković okupilo nekoliko organskih proizvođača Kolubarskog okruga.

„Serbia organica je je od ove godine započela formiranje biodistrikta u Kolubarskom okrugu i on je prvi, ne samo u Srbiji, već i u regionu „, rekla je na otvaranju Ivana Simić, generalna sekretarka Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia organica“

Biodistrikt predstavlja oblast u kojoj lokalni poljoprivredni proizvođači, građani, turistički pružaoci usluga, razna udruženja, naučne institucije i organi lokalne samouprave sklapaju sporazum o održivom upravljanju lokalnim resursima, zasnovanim na organskim principima i praksi, u cilju najefikasnijeg iskorišćavanja potencijala svog područja. Prvi biodistriktu su nastali u Italiji,  a pokret biodistrikta proširio se širom Evrope i Afrike.

Jedan od aktera ovog biodistrikta je  Dragan Sretenović iz mioničkog sela Tolić, proizvođač aronije ali i sertifikovani turistički vodič.

„Biodistriktjer  predstavalja sjajnu mogućnost za razmenu znanja i iskustava sa drugim proizvođačima organske hrane i stvaranje novih  poslovnih veza, za bolje plasiranje proizvoda, ali i predstavljanje njihovog načina života kroz seoski turizam“, rekao je Sretenović.

B. K.