Drugi krug zakupa državnih oranica u Sečnju, Vranju, Paraćinu, Žitištu…

Ministarstvo poljoprivrede-Uprava za popljoprivredno zemljište obavestilo je poljoprivrednike da su  raspisani  oglasi za drugi krug nadmetanja za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u nekoliko opština i gradova.

U opštini Sečanj  raspoloživo je oko 2.930 hektara za zakup. Period zakupa za sve jedinice javnog nadmetanja je 15 godina, osim za  broj 351 u KO Neuzina površine 2,7895 hektara i 518 u KO Jarkovac površine 1,9987 hektara koja su opredeljena za davanje na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe za proizvodnju energije korišćenjem obnovljivih izvora energije sunca. Za ove jedinice  period zakupa je 30 godina. Rok za prijavu istiće 13. novembra.

Grad Vranje je raspisalo oglas za drugi krug nadmetanja 8. novembra. Ukupna površina koja se nudi  za zakup je 1.200 hektara.Period zakupa je isti za sve jedinice javnog nadmetanja 15 godina. Zainteresovani poljoprivredni proizvođači  ponude mogu poslati 15.novembra.

U Žitištu je ostalo nešto manje od 200 hektara  za drugi krug nadmetanja. Osim u katastarskoj opštini Banatsko Karađorđevo, gde je predviđen period zakupa godinu dana, jedinice javnog nadmetanja u ostalim katastarskim opštinama oglašene su za zakup na 15 godina. Rok za prijavu ističe 16. Novembra.

U Velikom Gradištu na raspolaganju je preostalo oko 397 hektara državnog zemljišta. Jedinice javnog nadmetanja broj 129 i 135 u KO Požeženo, ukupne površine 14,5623 hektara, predviđene su davanje na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe (podizanje solarnih elektrana), period zakupa je 30 godina. Za sva ostala nadmetanja zakup iznosi 15 godina., a rok za prijavljivanje je 16. novembar.

Drugi krug nadmetanja  takođe je u toku i u Paraćinu, Valjevu, Aleksandrovcu, Sokobanji. Sva zainteresovani, pod uslovom da ispunjavaju kriterijume  za učešće u nadmetanjima,.  prijave mogu poslati elektronskim putem kroz aplikaciju Digitalno javno nadmetanje.

B. K.