Ševarlić: Od resursa koje ima Srbije godišnje može da otvori tri bioenergane

Foto: Pixabay

U Francuskoj se nedeljno otvore tri bioenergane. Srbija, iako je mala, prema rečima agroekonomiste dr Miladina Ševarlića može da otvori barem tri bioenergane godišnje. Tome u prilog ide i to što je Evropska unija donela odluku da do 2030. godine obezbedi minimalno polovinu potreba za biogasom iz sopstvene proizvodnje.

„Ukupna proizvodnja biogasa u Srbiji u 2019. godini bila je 1.179 teradžula (TJ), što je 1,29 odsto energenata u Srbiji, što znači da je reč o marginalnom učešću“, upozorio je Ševarlić na okruglom stolu „Kako obezbediti gasnu nezavisnost Srbije“, prenosi portal Biznis.rs.

Naglasio je da su u Srbiji na raspolaganju biljke koje se jednom seju, a mogu da se koriste kao energenti do 20 godina.

„Posmatrano sa stanovišta agrarne ekonomije, kada pravite analizu troškova i benefita, to morate da uzmete u obzir, kao što se to čini u voćarstvu i vinogradarstvu, a to se ovde nažalost ne čini. Za to sam da koristimo plansku proizvodnju za ove potrebe sa dugoročnim efektima jedne setve, dakle ne samo nusproizvode. Sa ekonomskog stanovišta povećanje vrednosti proizvodnje po hektaru i po godini, to je ključno pitanje“, istakao je agroekonomista.

B. K.