SNAGA PRIRODE NA CENI: Za izgradnju vetroparka sa 16 vetroturbina u Kovačici sto miliona evra

U izgradnju vetroparka „Pupin“, koji će biti lociran na teritoriji opštine Kovačica, biće uloženo oko sto miliona evra. Iz Ministarstva rudarstva i energetike saopšteno je da će se strujom koju proizvede snabdevati oko 40.000 domaćinstava u Srbiji. Planirano je da se vetropark sastoji od 16 vetroturbina, ukupne snage od 94,4 MW.

„Ugovori o finansiranju potpisani s sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj između „Elektroprivrede Srbije“ i kompanije „Enlight K2-Wind“. U pitanju je drugi od devet projekata koji su dobili podsticaj na prošlogodišnjim aukcijama Ministarstva rudarstva i energetike,“, kazala je resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović, dodajući da će sva električna energija biti iskorišćena na domaćem tržištu.

Prema njenim rečima, očekuje se da EPS svoj prvi vetropark dobije početkom naredne godine. Iz  ovog Ministarstva najavili su u narednom periodu veća ulaganja u nove proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvor, pre svega u solarna postrojenja i reverzibilne hidroelektrane.

B. K.