Spajanjem Velikog bačkog kanala i Krivaje navodnjavaće se 6.000 hektara oranica

Poljoprivreda u opštini Srbobran, bez obzira što je nekadašnji Poljoprivredni kobinat „Elan“ poodavno ugašen, već decenijama je glavna privredna grana i okosnica razvoja. Predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački nedavno je za portal Srbobaran.rs istakao da započete investicije u poljoprivredi u prethodnoj godini više su nego jasan signal da lokalna samouprava ima nameru da radi na poboljšanju uslova za razvoj ove privredne grane.

Svakako, najveća investicija odnosi se na mogućnost navodnjavanja što je jedan od prioriteta u investiranju.

„Uskoro ćemo krenuti sa projektom spajanja Velikog bačkog kanala i reke Krivaje. U ovu kapitalnu investiciju biće uloženo gotovo pola milijarde dinara. Svi tehnički uslovi su ispunjeni,  završena je javna nabavka, a naši partneri iz JVP „Vode Vojvodine“ već su izabrali  i ugovorili saradnju sa izvođačem radova“ rekao je Debeljački dodajući da na proleće očekuje početak radova na stvaranju akumulacije ukupne dužine od 12 kilometara, koja treba da navodnjava 6.000 hektara obradive površine.

Po projektu na Velikom bačkom kanalu predviđena je i izgradnja crpne stanice koja će, kroz potisni vod, omogućuti pumpanje vode u Krivaju i doprineti višem vodostaju u samom koritu reke. Takođe je predviđena i izgradnja i brane koja je neophodna kako bi se regulisao nivo vode.

 B.K.