SPAS: Hitno doneti mere za spas stočarstva

Savez proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) zatražio je da se organizuju sastanci sa predstavnicima države na kojima bi se razgovaralo o merama za opstanak domaćeg stočarstva, izjavio je predsednik Upravnog odbora SPAS-a Zoran Milićević.

U izjavi za Tanjug Milićević je naveo da je zahtev poslat predsednici Vlade Ani Brnabić, ali još nije dobijen nikakav odgovor. SPAS traži da se uzgajivačima svinja, goveda i ovaca obezbedi pomoć u žitaricama za ishranu stoke, formiraju radne grupe koja će održavati sastanke u vladi, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu za selo i skupštinskom Odboru za poljoprivredu o aktuelnim pitanjima agrara. Treći zahtev je da vlada uvede prelevmane na uvoz žive stoke (osim priplodnih grla), mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda. Takođe se traži redovna isplata subvencija i podsticaja i da se ta davanja izjednače za velike i male proizvođače. Peti zahtev je da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda i ne naplaćuje taksa sa odvodnjavanje.

U pismu Vladi Srbije SPAS navodi da se moraju hitno preduzeti predložene mera, kako ne bi došlo do prinudnog klanja preostalog stočnog fonda.

B. K.