SPOS: Pčelari bez obaveze da med prodaju po preporučenim cenama

Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) utvrdio je minimalne preporučene cene meda koje su, u pojedinim regionima, a najviše u Beogaradu, više od trenutnih. Po cenama koje je preporučila krovna organizacija  planinski livadski i med medljikovac, prema ovoj odluci trebalo bi da koštaju 1300 , bagremov i lipov 1200, cvetni 1100, a suncokretov 1000 dinara za kilogram.

„U prethodnom periodu  došlo je do velikog poskupljenja svih inputa u pčelarskoj proizvodnji u rasponu od 30 do 80 posto. Pčelari nisu obavezni da svoj med prodaju po preporučenim cenama, ali one predstavljaju realni minimum i zasnovane su na sve većim troškovima proizvodnje i doprinose zaštiti i unapređenju pčelarstva”,  istakli su u SPOS-u.

Poskupljenje goriva se najviše negativno odrazilo na rentabilnosti pčelarske proizvodnje s obzirom na to da najveći broj pčelara seli košnice na udaljene paše. Takođe, nepoznanica je koliko će koštati šećer na jesen, kada zbog opskrbe hranom za prezimljavanje počinje dohrana pčela šećernim sirupom. Cena šećera je u ovom trenutku ograničena, ali je moguće da do kraja godine, kada pčelari kupuju veće količine, bude „zamrznuta“ nova, viša cena.

B. K.