Srbija na čelu CEFTE, posle EU, najvećeg tržišta za izvoz poljoprivrednih proizvoda

Srbija je od 1.januara preuzela predsedavanje Centralno-evropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) s obzirom da je Crna Gora već zvanično predala Srbiji predsedavanje.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević rekao je za RTS da je CEFTA naše najviše izvozno tržištea poljoprivredno-prehrembene proizvode, a naveo je i koji će biti prioriteti predsedavanja.

„Očekivanja su pre svega od kompanija, odnosno od biznisa Srbije i naših članica PKS-a imajući u vidu da je CEFTA tržište naše praktično najveće izvozno tržište, uopšte tržište gde plasiramo robu, posle EU“,rekao je Đurđević.

To je, kako je rekao tržište sa kojim Srbija  ostvaruje zavidan suficit.

„Do novembra meseca  prošle godine, ukupan promet iznosio je 5,4 milijarde evra – od toga je 3,9 milijardi izvoz, 1,4 milijarde je uvoz. Znači dve i nešto milijarde je suficit. Tako da su to značajna sredstva za naše kompanije gde mi zaista ostvarujemo vrlo dobre rezultate, jer smo prepoznati kao kvalitetni, imamo dobru, konkurentnu robu tako da je to tržište značajno i kada bismo uspeli još da neke političke nesuglasice ili nerazumevanja, da ih nazovem najblaže, otklonimo, posebno u odnsima sa prištinom to tržište bi bilo mnogo značajnije“, istakao je Đurđević.

B. K.