STANJE USEVA: Voćare brinu visoke temperature, dovoljno vlage u zemljištu

Foto: Pixabay

Toplo vreme s najavljenim temperaturama i preko 20 stepeni, a potom i zahlađenje s padavinama brine poljoprivrednike, posebno  voćare, kako će se odraziti na useve  kao i voćke Srđan Milakar, agrometeorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije za Agropres ističe da je vlaga u zemljištu trenutno na maksimumu. Kaže da se pad temperature sledeće sedmice i najava padavina mogu dobro odraziti na dalji sadržaj vlage u zemljištu, ali da bi naglipad temperature mogao d dovede do izmrzavanja pojedinih voćnih vrsta.

Milakar ističe da je jesenja setva obavljena na skoro svim predviđenim parcelama, kao i da je u tom periodu bilo dovoljno padavina. Što se tiče zime, snega nije bilo nešto naročito, ali vlage ima u zemljištu, u svim proizvodnim područjima.

Takođe, ukazuje da će se najava sledeće sedmice, pada temperature i padavina, kiše, na skoro celoj teritoriju Srbije, dobro odraziti na dalje punjenje vlage u zemljištu.

Agronomi se ipak nadaju da će se pokretanje vegetacije malo usporiti. Zato, dodaje, postoje drugi uslovi koji omogućavaju rad na otvorenom,  pregled useva, pre svega ozimih, da se vidi u kakvom su stanju.

„Sledi prihrana ozimih useva, a onda  i rezidba u voćnjacima, vinogradima“, ističe Milakar.

B. K.