STIPS: Cena teladi u Sremu dostigla 540 dinara za kilogram

Preme ovonedeljnim izveštajima reportera STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma u klanicama na području Sremskog regiona dostigla je iznos od 540 dinara za kilogram što, u odnosu na poslednju majsku nedelju, ukazuje na znatan rast. Viša otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma bila je i u klanicama Južnobačkog regiona,  dominirao je  iznos od 350 dinara za kilogram. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

U klanicama na području Braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi SM rase od 350 do 480 kilograma, dominirao je iznos od 270 dinara za kilogram. Pored grla ove kategorije goveda otkupljivana su i telad SM rase do 160 kilograma po ceni od 470  i krava za klanje 170 dinara za kilogram. Klaničari sa područja Južnobanatskog regiona po višim cenama otkupljivali su tovnu junadi preko 480 kilograma, dominirao je iznos od 340 dinara za kilogram.

Rast otkupnih cena tovnih bikova  preko 500 kilograma SM i HF rase i tovne junadi preko 480 kilograma SM rase evidentiran je i u klanicama  Srednjebanatskog regiona. Kod tovnih bikova i tovne junadi SM rase dominirao je iznos od 360 , a  bikova HF rase  330 dinara za kilogram. Reporter STIPS iz Niša zabeležio je pad otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma, otkup se najčešće obavljao po ceni od 360 dinara za kilogram. Klanice u Moravičkom regionu otkupljivale su telad SM  do 160 kilograma, tovnu junad preko 480 kilograma, tovne bikove  preko 500 kilograma i krave za klanje. Otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou.

Pad prodajne cene jagnjadi u odnosu na poslednju nedelju maja, evidentiran je na pijaci žive stoke u Čačku. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 330 dinara za kilogram. Jagnjad su bila jeftinija  i na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominantna cena iznosila je 350 dinara za kilogram. Klanice sa ovog područja  otkupljivale su  jagnjad po ceni od 360  i ovce 130 dinara za kilogram. Niža otkupna cena jagnjadi  zabeležena je i u klanicama na području Loznice i okolnih mesta, otkup se najčešća odvijao po ceni 320 dinara za kilogram. I u klanicama Zlatiborskog regiona došlo je do pada cene jagnjadi,  dominirao je iznos od 360 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu došlo je do rasta cene jagnjadi. Dominirao je iznos od 390 dinara za kilogram. Izostala je ponuda ostalih kategorija ovaca i koza. Na pijaci žive stoke u Pirotu zabeležen je rast prodajnih cena prasadi, kako grla do 15 kilograma, tako i  od 16 do 25 kilograma. Kod obe ove kategorije  dominirao je iznos od 400 dinara za kilogram. Otkupne cene prasadi  od 16 do 25 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama na području Južnobačkog regiona. Za otkupljena grla odgajivači su  dobijali 370 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu zabeležen rast cena obe kategorije prasadi, za grla  do 16 kilograma kupci plaćali 400 dinara za kilogram, a  od 16 do 25 kilograma 390 dinara za kilogram Klaničari sa područja Južnobanatskog regiona podigli su otkupnu cenu tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma, dominirao iznos od 220 dinara za kilogram Ponuda je bila dobra.

I u klanicama Srednjebanatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, dominirao je iznos od 200 dinara za kilogram Rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma evidentiran je i na podučju Loznice, dominirao iznos od 370 dinara za kilogram. Na stočnoj pijaci u Nišu zabeležen pad prodajne cene tovnih svinja preko 120 kilograma, dominirao iznos od 200 dinara za kilogram Ponuda je bila veoma slaba.

B. K.