STIPS: Cene prasadi rastu, jeftinija junad!

Po informacijama reportera STIPS (Sistem tražišnih informacija u poljoprivredi Srbije) poslednju julsku nedelju obeležio je rast cene prasadi u gotovo celoj Srbiji, dok je cena junadi bila niža. Jagnjad su bila skuplja u Kraljevu, a jeftinija u Užicu i Loznici.

Na stočnoj pijaci u Loznici  evidentiran  je rast cene prasadi od 16 do 25 kilorama s obzirom da je bila slabija ponuda, prodaja se najčešće odvijala za 450 dinara za kilogram.

Otkupna cena obe kategorije tovnih svinja u klanicama Raškog regiona bila je viša u odnosu na prethodni period, kretala se od 250 do 260 dinara za kilogram.

U klanicama Južnobačkog regiona evidentiran je rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na dominantnih 380 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma,  dominirao je iznos od 250 dinara za kilogram. Obim otkupa bio je prosečan.

Na pijaci žive stoke u Novom Sadu bila su  skuplja prasad (obe kategrije) i tovne svinje  od 80 do 120 kilogama u odnosu na prethodni period. Prasad do 15 kilograma bila je jeftinija na pijaci žive stoke u Čačku, dominirao iznos od 320 dinara za kilogram. Zabeležena je dobra prodaja grla ove kategorije svinja.

U klanicama Nišavskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma, dominirao je iznos od 320 dinara za kilogram, uz prosečan obim ponude. Pad otkupne cene tovne junadi od 350 do 480 kilograma evidentiran je  i u klanicama  Pčinjskog regiona. Dominirao je iznos od 350 dinara za kilogram, uz vrlo slabu ponudu kao i tovnih bikova  preko 500 kilograma.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu, zabeležen je pad prodajne cene tovne junadi  od 350 do 480 kilograma, dominirao je iznos od 450 dinara za kilogram. Obim ponude i prodaje bili su na prosečnom nivou.

Dominantna otkupna cena tovnih bikova SM rase  preko 500 kilogram klanicama Jablaničkog regiona iznosila je 350, dok su za krave za klanje plaćali 240 dinara za kilogram.

Klaničari Južnobanatskog regiona protekle nedelje otkupljivali su jedino tovnu junad  od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 340 dinara za kilogram.

Na ostalim prodajnim mestima nije bilo značajnijih promena, kako u pogledu cena, tako i u pogledu ponude i tražnje.

Prema izveštaju reportera iz Kraljeva došlo do rasta cene jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 350 dinara za kilogram. Pored njih mogli su se kupiti i jarad za 400, ovce  170  dinara za kilogram i ovnovi za priplod po  ceni od 29.250 dinara po grlu.

U klanicama Raškog regiona došlo je do rasta cene jagnjadi na 350 dinara za kilogram. Uz njih  otkupljivane su i ovce po dominantnoj ceni od 250 dinara za kilopgram.

Jagnjad su bila jeftinija  na pijaci žive stoke u Loznici, dominirao je iznos od 350 dinara za kilogram, u ponudi je bilo petnaestak grla. U klanicama na području ovog grada i okolnih  mesta viša je bila otkupna cena ovaca, 200 dinara za kilogram.

Niža je bila cena jagnjadi i na stočnoj pijaci u Užicu, prodaja  se odvijala najčešće za 350 dinara za kilogram U klanicama Zlatiborskog regiona, takođe je evidentiran pad otkupne cene jagnjadi na dominantnih 340 dinara za kilogram.

B. K.