STIPS: Jagnjad i prasad u Čačku 450 dinara kilogram

Reporteri STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) pratili su, uoči novogodišnjih i božićnih praznika, kako su se kretale cene  bikova, prasića, ali i ostalih kategorija stoke u klanicama i na stočnim pijacama u Srbiji.

Na stočnoj pijaci u Užicu zabeležen je rast  cena teladi i tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma. Za telad potencijalni kupci trebali su da izdvoje najčešće 520 , a za tovne bikove 360 dinara za kilogram uz prosečnu ponudu i otkup. U klanicama  Braničevskog regiona evidentiran je rast  cene krava za klanje SM rase, dominirao  je iznos od 210 dinara za kilogram.

Priplodne krave SM rase bile su skuplje i na stočnoj pijaci u Kragujevcu, najčešće su se mogle pazariti po ceni 200.000 dinara po grlu. Obim ponude bio je veoma slab jer se na pijaci našlo svega pet grla ove kategorije goveda.

Klaničari Šumadijskog regiona po nižim su cenama otkupljivali tovnu junad preko 480 kilograma  260  i krave za klanje SM rase 200 dinara za kilogram. U klanicama Raškog regiona evidentiran je rast otkupne cene krava za klanje, dominirao je iznos od 290 dinara za kilogram.

Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama Braničevskog regiona, dominirao iznos od  380 dinara za kilogram. Na pijaci žive stoke u Čačku takođe je došlo do rasta  cene prasadi iste kategorije. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 450 dinara za kilogram.

Pad otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Južno-banatskog regiona, otkup se najčešće odvijao po ceni od 240 dinara za kilogram. U Kragujevcu je došlo do pada cena prasadi od 16 do 25 kilograma na 270, ali i rasta cene krmača za klanje na 240 dinra za kilogram.

U klanicama  Moravičkog regiona izostala je ponuda i otkup jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza. Na pijaci žive stoke u Čačku došlo je kao i kod prasadi do rasta cene jagnjadi, dominirao je iznos od čak 450 dinara za kilogram. Reporteri iz Požarevca zabeležili su rast otkupne cene jagnjadi u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta, dominirao iznos od 380 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu  jagnjad se prodavala 400 , jaradi 220, a dviske 160 dinara za kilogram.

Pad cene šilježadi zabeležem je u Smederevu, grla ove kategorije ovaca mogla najčešće pazariti po ceni od 250 dinara za kilogram. Glavni razlog pada cene bila je neuobičajeno dobra ponuda.

B. K.