STIPS: Jeftinija prasad i jagnjad u Čačku

Nedelju za nama obeležio je rast cene teladi SM rase u klanicama Zlatiborskog regiona.  Beleži se i pad obe kategorije prasadi  kao jaganjadi na pijaci žive stoke u Čačku. Otkupna cena jagnjadi bila je niža i u klanicama Srednjebanatskog regiona.

Po informacijama STIPS (Sistema tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) telad SM rase do 160 kilograma bila su skuplja u klanicama Zlatiborskog regiona, otkupna cena iznosila je 600 dinara za kilogram.
U klanicama  Podunavskog regiona došlo je do pada  cena teladi  do 160 kilograma na 450  i tovnih bikova  preko 500 kilograma na 340 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Pirotu bila su skuplja telad SM rase  do 160 kilograma,  dominirao  je  iznos  600 dinara za kilogram. Otkupna cena krava za klanje bila je niža  u klanicama na području Pirota, 300 dinara za kilogram. Pored krava za klanje klaničari su otkupljivali telad SM rase po dominantnoj ceni od 650  i tovne bikove 400 dinara za kilogram. Ponuda ovih kategorija goveda bila je dobra.

Pad otkupnih cena teladi SM rase preko 500 kilograma i tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma SM rase evidentiran je i u klanicama Podunavskog regiona. Za otkupljenu telad klaničari su plaćali 450, a  bikove 340 dinara za kilogram.

Rast cene tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma evidentiran je na pijaci žive stoke u Kraljevu, prodaja se najčešće odvijala po ceni od 340 dinara za kilogram.

U klanicama Srednje-banatskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovne junadi  preko 480 kilograma,  dominirao je iznos od 350 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Čačku  izostala je prodaja teladi, tovne junadi i ostalih katrgorija goveda. U klanicama Moravičkog regiona otkupljivana su muška i ženska telad, tovne junad i bikovi kao i krava za klanje, a otkupne cene su bile na prošlonedeljnom nivou.

Na pijaci žive stoke u Čačku  zabeležen je pad obe kategorije prasadi. Kupci su za grla  do 15 kilograma trebali da izdvoje 350, a od 16 do 25 kilograma iznosila 300 dinara za kilogram. Tovljenici su u istom periodu bili jeftiniji u klanicama Moravičkog regiona.

Pad otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama Mačvanskog regiona, dominirao iznos od 230 dinara za kilogram.

U klanicma  Južno-banatskog regiona evidentiran je pad  cene prasadi  od 16 do 25 kilograma na dominantnih 270 dinara za kilogram uz prosečnu ponudu i slab broj prodatih grla.

Na pijaci žive stoke u Čačku  evidentiran pad prodajne cene jagnjadi, najčešće mogli pazariti za 340 dinara za kilogram. Obim ponude i prodaje grla bili su dobri.

Klaničari  Srednje-banatskog regiona po nižim cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali su prasad  od 16 do 25 kilograma i tovne svinje  od  80 do  120 kilograma. Prasad su otkupljivana  za 370, a  svinje  275 dinara za kilogram.

Pad otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama  Podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 340 dinara za kilogram.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u klanicama Srednje-banatskog regiona,  370 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Somboru zabeležena je prodaja jagnjadi po dominantnoj ceni od 360 , jaradi  300 , ovaca  120  i koza po ceni od 100 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do pada  cene jagnjadi, najčešće su se mogla pazariti za 340 dinara za kilogarm. U klaniicama Raškog regiona, takođe je bila niža otkupna cena jagnjadi,  dominirao je iznos od 340 dinara za kilogram.

Klanice sa područja Loznice i okolnih mesta po nižoj su ceni otkupljivale su ovce, dominirao je iznos od 160 dinara za kilogram.

U klanicama Podunavskog regiona bile su niže cene jagnjadi,  dominirao iznos od 380 dinara za kilogram. Za razliku od njih viša je bila otkupna cena  šilježadi, 280 dinara za kilogram.

Identična je bila cena ove kategorije ovaca i na stočnoj pijaci u Smederevu. A prema izveštaju reportera STIPS sa stočne pijace iz Užica zabeležena je viša cena jagnjadi, prodaja se najčešće odvijala za 380 dinara za kilogram, uz dobru  prođu grla.

      B. K.