STIPS: Jeftinija prasad, skuplja jagnjad

Tokom protekle nedelje reporteri STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) zabeležII  su na pijacama širom Srbije pad cene prasadi, dok je u pojedinim regionima cena jagnjadi porasla.

Tako su obe kategorije prasadi bile jeftinije na stočnoj pijaci u Čačku. Kod grla  do 15 kilograma dominirao je iznos od 500,dok su se od 16 do 25 kilograma najčešće  mogla pazariti po ceni od 450 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do pada cena prasadi  od 16 do 25 kilograma na 470  i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma  na 330 dinara za kilogram.

Otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je niža u klanicama Jablaničkog regiona, dominirao je iznos od 250 dinara za kilogram Ista kategorija tovljenika bila je jeftinija  i na stočnoj pijaci u Leskovcu,  290 dinara za kilogram.

Krmače za klanje bile su skuplje u odnosu na poslednju sedmicu decembra na pijaci žive stoke u Kragujevcu,  kupci su trebali da izdvoje 210 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu zabeležen je pad cena tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma i krava za klanje. Dominantna cena  bikova iznosila je 330, dok su kupci za krave  plaćali 250 dinara za kilogram.

Jeftinije krave za klanje bile su u klanicama Šumadijskog regiona, dominirala je otkupna cena od 250, dok je kopd  iste kategroje goveda bila 280 dinara za kilogram  u klanicama  Podrinjskog regiona.

Dominantna otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma, iznosila je 550 dinara za kilograma klanicama Braničevskog regiona. Za otkupljene krave za klanje odgajivači su dobijali 220 dinara za kilogram.

Najčešća otkupna cena tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma iznosila je 400 dinara za kilogram u klanicama  Pirotskog regiona.

Prema izveštaju reportera iz Kragujevca, protekla je sedmica bila karakteristična po rastu cena jagnjadi, dviski i ovaca. Za jagnjad kupci su trebali da izdvoje 550, dviske 220  a  ovce 190 dinara za kilogram.

U klanicama Podrinjskog regiona evidentiran je rast otkupne cene jagnjadi,dominirao je iznos od 540 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi, 380 dinara za kilogram. Niža je bila otkupna cena šilježadi u klanicama Podunavskog regiona, dominirao je iznos od 270 dinara za kilogram.

B. K.