STIPS:  Neujednačene cene prasadi i jagnjadi

U periodu  od 13. -19. februara, po izveštajima reportera STIPS (Sistem tržinih infomacija poljoprivrede Srbije) cene  stoke su oscilirale  od  pijace do pijace, a u nekim regionima  prodaja goveda potpuno je izostala. Razlike u ceni kreću se i do oko 200 dinara po kilogramu, što svakako nije zanemarljivo. 

Za telad SM rase  do 160 kilograma kupci u Kraljevu  plaćali su 610 dinara za kilogram. Takođe u ovom gradu cena krava za klanje SM rase  bila je niža,  kretala se oko 175 dinara za kilgram

U klanicama Raškog regiona uočen je rast otkupnih cena teladi SM rase , od 585, kao i tovnih bikova preko 500 kilograma na 355 dinara za kilogram. Istovremeno bila je niža  cena krava za klanje SM rase, 280 dinara za kilogram.

U klanicama Braničevskog regiona evidentiran je rast otkupne cene krava za klanje SM rase,  dominirao je iznos od 220 dinara za kilogram. Obim ponude bio je na prosečnom nivou. Na pijaci žive stoke u Požarevcu  mogla su se pazariti telad SM do 160 kilograma po ceni od 550 , tovna junad  od 350 do 480 kilograma  ceni od 450 dinara za kilogram i krave za klanje.za koje su kupci trebali da izdvoje 200 dinara za kilogram.

Pad otkupnih cena teladi SM rase do 160 kilograma i krava za klanje SM rase evidentiran je u klanicama  Pčinjskog regiona. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 280 dinara za kilogram.

U klanicama Pirotskog regiona, takođe je bila niža otkupna cena teladi, 450 dinara za kilogram. Niža je bila i otkupna cena tovnih bikova HF rase  preko 500 kilograma,  dominirao je iznos od 260 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Smederevu  izostala je prodaja teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda.

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma, dominirao je iznos od 380 dinara za kilogram. Prasad su bili skuplja u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Smederevu, prodaja se najčešće odvijala po ceni od 380 dinara za kilogram

Rast  otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma evidentiran je u klanicama  Južnobanatskog regiona, dominirao je iznos od 220 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu evidentiran je pad cene prasadi  od 16 do 25 kilograma na  320 dinara za kilogram. Jeftinije su bile i tovne svinje,  grla od 80 do 120 kilograma prodavala su se za 230, a preko 120 kilograma 170 dinara za kilogram.

Klaničari sa Raškog regiona po nižim cenama otkupljivali su prasad  od 16 do 25 kilograma, obe kategorije tovnih svinja i krmače za klanje. Niža cena prasadi, od 16 do 25 kilograma,  bila je  i na stočnoj epijaci u Somboru, dominirao je iznos od 355 dinara za kilogram U istom periodu zabeležen je rast  cene tovnih svinja preko 120 kilograma, 190 dinara za kilogram.

Niža je bila otkupna cena tovljenika  preko 120 kilograma u klanicama na Srednjebanatskog regiona. Odgajivači su za otkupljena grla dobijali 190 dinara za kilogram. Prasad od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija  na pijaci žive stoke u Nišu, dominirao je iznos od 420 dinara za kilogram.

Jagnjad su bili skuplja na stočnoj pijaci u Novom Sadu, najčešće  su se mogla pazariti za 400 dinara za kilogram Rast cene jagnjadi zabeležen je i u klanicama na Raškog regiona, otkupljivana su najčešće za 380 dinara za kilogram. Dominantna otkupna cena ovaca bila je na prošlonedeljnom nivou,  150 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Somboru došlo do rasta cene jagnjadi na 400  i pada cene jaradi na 300 dinara za kilogram uz slabu ponudu i prodaju grla obe kategorije ovaca i koza.

U klanicama na području Požarevca zabeležen je rast  cene šilježadi na dominantnih 190 dinara za kilogram. Obim ponude i tražnje bio je na prosečnom nivou. Na pijaci žive stoke u ovom gradu u prodaji je bilo šilježadi po ceni od 250 i ovaca  200 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Nišu došlo je do pada  cene jagnjadi,  promet se najčešće odvijao po ceni od 430 dinara za kilogram.

U klanicama Podunavskog regiona bila niža otkupna cena šilježadi, dominirao je iznos od 240 dinara za kilogram. Ova kategorija ovaca bila je jeftinija i na pijaci žive stoke u Smederevu,  260 dinara za kilogram.

B. K.