Od danas do 26. febrauara 39. Kobasicijada u Turiji

Pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“  od danas pa  do 26. februara u Turiji kod Srbobrana održava se  39. Kobasicijada, po stažu svakako najstarija „ijada“ u Srbiji. Organizatori su sva tri dana trajanja priredili bogat program kako za takmičare tako i posetioce manifestacije.

Preko 25 ekipa kobasičara iz Srbije, ali i iz regiona takmičiće se u izradi najbolje domaće kobasice. Predsednik Udruženja Kobasicijada Željko Popić, rekao je da su na takmičenje pozvani najbolji majstori kao i da je konkurencija izuzetno jaka i da očekuje visok plasman domaće ekipe.

Posebna atrakcija za posetioce svakako je izrada kobasice od 2039. metara na kojoj radi 20 majstora. Sa nadevanjem se krenulo 20. februra, a puniće se sve do subote 25 februara. „Naj kobaja“ se spravlja od 2.5 tone najkvalitetnijeg mesa uzgojenih svinja. Biće prikazana drugog dana manifestacije, u subotu tačno u podne u centru Turije. Nakon  verifikacije njene dužine prodavaće se na metar..

Opština Srbobaran, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, generalni je pokrovitelj ove jedinsvene gastro-turističke manifestacije koja za tri dana okupi okop 50.000 posetilaca iz svih krejeva Vojvodione i Mačve.

B. K.