STIPS: Očekivan pad cena jagnjadi i prasadi

Protekle nedelje, po informacijama koje su prikupili reporterI STIPS(Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) na pijaci žive stoke u Užicu,  cena teladi  bila je je 580 dinara za kilogram. Istovremeno u Kraljevu kao i klanicama u Raškog regina otkupna cene teladi do 160 kilograma bila je 600 dinara za kilogram.

Dominantna otkupna cena teladi SM rase  do 160 kilograma iznosila je 700 dinara za kilogram u klanicama  Braničevskog regiona. Za otkupljenu tovnu junad  od 350 do 480 kilograma kupci su plaćali su 550 , dok je cena krava za klanje SM rase iznosila 230 dinara za kilogram.

Klaničari Severnobačkog regiona evidentirali su pad  cene tovnih bikova  preko 500 kilograma na dominantnih 360 dinara za kilogram. Muška teladi u klanicama  Moravičkog regiona prodavala se po 500, a ženska po  ceni od 450 dinara za kilogram.

Otkupna cena tovnih bikova  preko 500 kilograma bila je 350 dinara za kilogram u klanicama  Jablaničkog regiona, a cena se nije menjala, u odnosu na prethodnu nedelju, uprkos dobroj ponudi. Na stočnoj pijaci u Leskovcu  izostala je prodaja teladi i ostalih kategorija goveda. Solidna ponuda teladi  bila je u klanicama Pirotskog regiona, 500 dinara za kilogram, dok su za tovne bikove SM rase  preko 500 kilograma odgajivači  plaćali 440 dinara za kilogram.

Što se tiče  prasadi cene su očekivano, nakon Đurđevdana, uglavnom u padu. Na području Šapca i okolnih mesta dominirao je iznos od 420 dinara za kilogram.  Rast otkupne cene prasadi zabeležen je jedino u klanicama  Zlatiborskog regiona,  450 dinara za kilogram. Otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je 260 dinara za kilogram. Obim ponude i otkupljenih grla bio je zadovoljavajući.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu, došlo je do pada  cene prasadi  od 16 do 25 kilograma,  dominirao je iznos od 460 dinara za kilogram. U klanicama Jablaničkog regiona evidentiran je rast  cene prasadi iste kategorije, 480 dinara za kilogram, uz dobar obim otkupljenih grla.

Niža je bila otkupna cena prasadi  od 16 do 25 kilograma i u klanicama na Zaječarskog regiona, najčešća  cena  iznosila je 500 dinara za kilogram kao u u klanicama na Raškog regiona. Za otkupljene tovne svinje klaničari su u zavisnosti od kvaliteta  grla plaćali od 210 do 230 , dok je dominantna  cena krmača za klanje iznosila 180 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Požarevca  zabeležili rast cene ovaca, na stočnoj pijaci u ovom gradu, na dominantnih 210 dinara za kilogram. Na stočnoj pijaci u Čačku došlo je do pada prodajne cene jagnjadi, dominirao je iznos od 380 dinara za kilogram. Jagnjad su bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Nišu, najčešće se mogla pazariti za 500 dinara za kilogram. Pad  cene jagnjadi evidentiran je  i na stočnoj pijaci u Kraljevu, dominirao je iznos od 410 dinara za kilogram. Niža je bila  cena jagnjadi i na stočnoj pijaci u Pirotu,  dominirao iznos od 500 dinara za kilogram. Na stočnoj pijaci u Loznici mogla jagnjad su se mogla pazariti za 420 dinara za kilogram. U ponudi su bila i jarad po ceni od 230 , ovce 210 i koze  120 dinara za kilogram.

Otkupna cena jagnjadi bila je viša u klanicama na području Šapca, dominirao je iznos od 420 dinara za kilogram. Rast cene jagnjadi evidentiran je  u Užicu,  najčešće su se mogla pazariti za 420 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Požarevca zabeležili rast prodajne cene ovaca, na stočnoj pijaci u ovom gradu, na dominantnih 210 dinara za kilogram. Na stočnoj pijaci u Čačku došlo je do pada  cene jagnjadi, 380 dinara za kilogram. Jagnjad su bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Nišu, najčešće su se mogli pazariti za 500 dinara za kilogram Pad  cene jagnjadi evidentiran je  i na stočnoj pijaci u Kraljevu, 410 dinara za kilogram.

Niža je bila prodajna cena jagnjadi i na stočnoj pijaci u Pirotu, dominirao je iznos od 500 dinara za kilogram. Na stočnoj pijaci u Loznici jagnjad su se mogla  pazariti  za 420 dinara za kilogram. Pored jagnjadi u ponudi su i bila i jarad 230, ovce 210 i koze120 dinara za kilogram. Klaničari sa područja Loznice otkupljivali su jagnjad po dominantnoj ceni od 400 i ovce 200 dinara za kilogram.

B. K.