STIPS: Ograničen rad stočnih pijaca, skuplja prasad i tovljenici

Po izveštajima reportera STIPS( Sistem tržišnih infomacija u poljoprivredi Srbije) cene tovne junadi i tovnih bikova protekle nedelje bile su  niže u odnosu na predhodni period.  Istovremeno je zabeležen  i rast otkupne cene tovnih svinja u klanicama na području Šapca i Smedereva, jagnjad su bila jeftinija na stočnoj pijaci u Užicu, a u Smederevu skuplja šilježad.

Klaničari sa područja Šumadijskog regiona, po nižim su cenama  otkupljivali su tovnu junad  preko 480 kilograma, dominirao je iznos od 340 dinara za kilogram. Osim njihi otkupljivana su i teladi SM rase  do 160 kikograma po ceni od 700  i krave za klanje 250 dinara za kilogram.

U klanicama Zlatiborskog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma, otkup  se najčešće odvijao po ceni od 370 dinara za kilogram. Niža je bila prodajna cena krava za klanje SM rase na pijaci žive stoke u Užicu,  280 dinara za kilogram uz prosečnu ponudu i tražnju.

U Jablaničkom regionu u klanicama su  otkupljivani tovni bikovi SM rase  preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 350 i krava za klanje iste  rtase 240 dinara za kilogram. Ponuda tovnih bikova bila je prosečna, a krava za klanje dosta slaba.

Pijaca žive stoke u Kraljevu bila  je otvorena i mogla su se prodavati goveda, ovce i koze. Kod goveda  u ponudi su bila telad SM rase po ceni od 820, tovni bikovi SM rase preko 500 kilograma 330 dinara za kilogran, priplodne junice su se mogle pazariti za skoro 200.000 dinara po grlu i krave za klanje  260 dinara za kilogram.

Najčešća otkupna cena tovne junadi  od 350 do 480 kilograma iznosila je 320 dinara za kilogram u klanicama na području Loznice i okolnih mesta. Za otkupljene tovne bikove  preko 500 kilograma odgajivači su dobijali 350 , dok je kod krava za klanje dominirao iznos od 230 dinara za kilogram.

Bolest svinja Afrička kuga koja je registrovana u Srbiji, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji  kao i kod divljih svinja u Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj, sa velikim brojem žarišta glavni je razlog zabrane rada stočnih pijaca u većini gradova uključenih u STIPS.

Reporteri sa područja Šapca evidentirali su rast otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma na dominantnih 240 dinara za kilogram u klanicama na području ovog grada kao i okolnih mesta. Rast otkupne cene tovnih svinja zabeležen je i u klanicama Podunavskog regiona, dominirao iznos od čak 270 dinara za kilogram. Skuplja su bila i grla  preko 120 kilograma, dominirao iznos od 230 dinara za kilogram.

Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je viša u odnosu na predhodni period u klanicama na području Kragujevca i okolnih mesta, 300 dinara za kilogram. Pad otkupne cene prasadi  od 16 do 25 kilograma evidentiran je u u klanicama Nišavskog reiona. Identična je situacija bila i na pijaci žive stoke u Nišu  gde je dominantna cena prasadi iznosila 330 dinara za kilogram.

Klaničari Jablaničkog regiona otkupljivali su prasad  od 16 do 25 kilograma po dominantoj ceni od 350 i tovne svinje  od 80 do120 za 220 dinara za kilogram. Iako je stočna pijaca u Kraljevu bila otvorena bio je zabranjen bio promet prasadi i ostalih kategorija svinja zbog bolesti Afričke kuge.

Dominantna otkupna cena prasadi zadržala se na  400 dinara za kilogram u klanicama na području Loznice. Za otkupljene tovne svinje  odgajivači su dobijali od 230 do 260  u zavisnosti od telesne mase i kvaliteta grla, dok je u kategoriji krmača za klanje dominirao iznos od 200 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Užicu evidentiran je pad cene jagnjadi. Najčešće su se mogla pazariti za 360 dinara za kilogram, a obim ponude i prodaje bio je na zavidnom nivou.

Otkupna cena šilježadi dostigla je nivo od čak 250 dinara za kilogram u klanicama Podunavskog regiona, obim ponude i otkupa bio  je prosečan. Reporteri STIPS iz Kragujevca zabeležili su pad prodajnih cena dviski i ovaca u ovom gradu. Za dviske su kupci trebali najčešće da izdvoje 170 a za ovce 150 dinara za kilogram. Pored njih u ponudi je bilo jaradi po ceni od 200  i koze  120 dinara za kilogram.

U klanicama Šumadijskog regiona takođe je došlo do pada otkupne cene dviski, dominirao iznos od 150 dinara za kilogram. Jarad su  bila skuplja od jagnjadi na stočnoj pijaci u Kraljevu, prodavala su se za 400, a jagnjad za 380 dinara za kilogram. Pored njih mogli su se pazariti ovce po ceni od 180 dijara za kilogran i priplodni ovnovi za skoro 30.000 dinara po grlu. U klanicama na području Raškog regiona otkupne cene jagnjdi i ovaca bile su na prošlonedeljnom nivou.

B. K.