STIPS: Pale cene teladi i tovljenika

Protekle nedelje reporteri STIPS( Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) zabeležili su u  klanicama  u Kragujevcu pad otkupne cene teladi SM rase  do 160 kilograma na 830 dinara za kilogram kao i rast  cene tovne junadi  preko 480 kilograma na 330 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu, takođe, su bila jeftinija telad SM rase do 160 kilograma, dominirao je iznos od 660 dinara za kilogram.

Klaničari sa područja Niša i okolnih mesta  po nižim cenama otkupljivli su tovne bikove SM rase  preko 500 kilograma po ceni od  350 dinara za kilogram..

U klanicama Pčinjskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi  od 350 do 480 kilograma,   dominirao je iznos od 370 dinara za kilogram.

Rast otkupne cene krava za klanje evidentiran je u klanicama na području Pirota i okoline,  otkupljivale su se  za 230 dinara za kilogram. Takođe na stočnoj piijaci u ovom gradu mogla su se pazariti telad SM rase  do 160 kilograma po ceni od 600 dinara za kilogram.

Nije bilo promena cena teladi i ostalih kategorija goveda  na stočnoj pijaci u Požarevcu. Obim ponude i tražnje bio je slab. Slična je bila situacija i u klanicama  Braničevskog regiona.

Izostala je takođe i ponuda teladi i ostalih kategorija goveda na pijaci žive stoke u Čačku. Što se klanica tiče  otkupljivana su muška telad SM rase  do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 500 , dok su se ženska grla iste rase prodvala za 450 dinara za kilogram.

Pad otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma zabeležen je  u klanicama  Južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 275 dinara za kilogram, a obim otkupa bio je prosečan.

Prodajna cena tovnih svinja preko 120 kilograma bila je niža na stočnoj pijaci u Kragujevcu, dominirao je iznos od 210 dinara za kilogram. Zabeležena je prodaja oko dvadesetak grla.

U klanicama  Šumadijskog regiona je došlo do rasta otkupne cene u kategoriji tovnih svinja preko 120 kilograma, pa se iznos izjednačio sa klanicama 210 dinara za kilogram.

Prasad od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija na pijaci žive stoke u Vranju, dominirao je iznos od 360 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Leskovca zabeležili su rast otkupne cene prasadi  od 16 do 25 kilograma u klanicama na ovom području. Dominirao je iznos od 370 dinara za kilogram, a obim otkupa bio je prosečan.

U klanicama  Srednje-banatskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma, otkup se najčešće obavljao po ceni od 285 dinara za kilogram.

I protekle nedelje kao i nekoliko prethodnih, po rešenju veterinarske inspekcije, usled bolesti afričke kuge zabranjen je promet prasadi i ostalih kategorija svinja na stočnoj pijaci u Požarevcu.

Na pijaci žive stoke u Čačku evidentirana je ponuda prasadi do 15 kilograma i grla od 16 do 25 kilograma. Cena je varirala od 320 do 350 dinara za kilogram u zavisnosti od kategorije grla. Pored njih mogle su se pazariti i krmače za klanje po dominantnoj ceni od 200 dinara za kilogram.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kragujevca  došlo je do pada prodajne cene jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu. Dominirao je iznos od 400 dinara za kilogram, što je za 20 dinara  niža cena u odnosu na predhodni period.

U klanicama Šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena jagnjadi 400 i dviski 190 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Vranju evidentiran je pad cena jaradi, koza i ovaca. Jarad je bilo petnaestak i odgajivači su ih prodavali za 380 , koza je bilo dvadesetak i za njih je trebalo izdvojiti 170, dok je ovaca bilo pedesetak u prodaji a dominirao je iznos od 180 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Leskovcu evidentiran je rast prodajnih cena jaradi, koza i ovaca. Za jarad su kupci trebali najčešće da izdvoje 350, kod koza je dominirao iznos od 170 , a kod ovaca  180 dinara za kilogram. Prodaja jaradi i koza bila je slaba, a ovaca prosečna.

Klanice Braničevskog regiona otkupljivale su šilježad po dominantnoj ceni od 240 i ovce 200 dinara za kilogram. Na pijaci žive stoke u ovom gradu  pored ove dve kategorije ovaca mogla su se pazariti i jagnjad po ceni od 400 dinara za kilogram.

Dominantna cena jagnjadi iznosila je 430 dinara za kilogram na pijaci žive stoke u Čačku. Pored njih mogle su se pazariti dviske po ceni od 200 i ovce za 170 dinara za kilogram. Obim ponude bio je dobar, dok je prodaja bila slabija.

B. K.