STIPS: Prasad u Smederevu 630 dinara kilogram!

Tokom protekle nedelje reporter STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) zabeležen je rast cene teladi na pijaci žive stoke u Kraljevu, dok su priplodne krave skuplje u Kragujevcu. Cena prasadi dostigla je 630 dinara za kilogram na stočnoj pijaci u Smederevu. Jagnjad skuplja na podrčju Loznice, a jarad jeftinija u Kragujevcu.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu došlo je do rasta prodajne cene teladi SM rase  do 160 kilograma,  dominirao je iznos od 705 dinara za kilogram, ali je ponuda bila slaba. Pored teladi mogli su se pazariti još i priplodne junice po dominantnoj ceni od skoro 200.000 dinara po grlu kao i tovni bikovi preko 500 kilograma po ceni od 360 i krave za klanje SM rase 220 dinara za kilogram.

Priplodne krave bile su skuplje na stočnoj pijaci u Kragujevcu, najčešće su se mogle pazariri po ceni od 220.000 dinara po grlu. Glavni razlog je veoma slaba ponuda, jer se na prodaju našlo samo nekoliko krava SM rase.

U klanicama  Zatiborskog regiona  došlo do rasta otkupne cene bikova SM rase  preko 500 kilograma na 360 i krava za klanje na 290 dinara za kilogram. Na stočnoj pijaci u Užicu evidentiran je rast prodajne cene krava za klanje,  promet se najčešće odvijao po ceni  od 300 dinara za kilogram. Obim ponude bio je prosečan, a prodaja slaba. Pored krava za klanje mogla su se pazariti telad SM rase do 160 kilograma po ceni od 630 dinara za kilogram.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca  na stočnoj piijaci u ovom gradu mogla su se pazariti telad SM rase  do 160 kilograma po dominantoj ceni od 550, tovna junad od 350 do 480 kilograma za 500 i krave za klanje SM rase 210 dinara za kilogram.

Maksimalna cena prasadi od 16 do 25 kilograma postignuta je na stočnoj pijaci u Smederevu, 630 dinara za kilogram. Dominantna otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma 600 dinara za kilogram bila je u klanicama na području Šapca i okolnih mesta, dok su tovne svinje od 80 do 120 kilograma otkupljivane najčeće za 300 dinara za kilogram.

U klanicana  Srednje-banatskog regiona evidentiran je rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 500 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, dominirao je iznos od 280 dinara za kilogram.

Zabeležen je i rast otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma u klanicama  Južnobanatskog regiona. Uprkos dobroj ponudi za otkupljena grla odgajivači  su dobijali 300 dinara za kilogram. Tovne svinje preko 120 kilograma bile su skuplje i na stočnoj pijaci u Kragujevcu, dominirao je iznos od 260 dinara za kilogram. U istom periodu bila je niža cena krmača za klanje, najčešće su se mogle pazariti za 180 dinara za kilogram.

Niža je bila cena prasadi od 16 do 25 kilograma na pijaci žive stoke u Kraljevu, dominirao je iznos od 430 dinara za kilogram. Otkupna cena iste kategorije prasadi bila je niža, 230 dinara za kilogram i u klanicama na području Raške oblasti.

Pad cena krmača za klanje evidentiran je  na stočnoj pijaci u Kragujevcu, dominirao je iznos od 180 dinara za kilogram.

U klanicama  Podrinjskog regiona došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi, dominirao je iznos od 430 dinara za kilogram. Reporteri STIPS iz Kragujevca evidentirali su pad prodajne cene jaradi, 300 dinara za kilogram. Osim jaradi mogli su se pazariti još jagnjad, šilježad, ovce i koze, ali su cene ovih poljoprivrednih proizvoda ostale nepromenjene.

Niža je bila otkupna cena šilježadi u klanicama Podunavskog regiona, otkup se odvijao po ceni od 280 dinara za kilogram. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 390 dinara za kilogram na pijaci žive stoke u Požarevcu. Za šilježad su kupci trebali da izdvoje 240, dok je kod ovaca dominirao iznos od 200 dinara za kilogram.

Mirno je bilo na tržištu jagnjadi i jaradi i na stčnoj pijaci u Leskovcu. Za jagnjad su kupci trebali da izdvoje 450, a jarad 350 dinara za kilogram. Ovce i koze su, takođe, prodavane po identičnim cenama od prethodne nedelje.

B. K.