Stupio na snagu novi pravilnik o upisu u RPG: Regulisano pravo na subvencije u slučaju smrti nosioca gazdinstva

Foto: Pixabay

Nova pravila o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava(RPG), promeni podataka i obnovi registracije, elektronskom postupanju, kao i o uslovima za sticanje pasivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, stupila su na snagu.

Jedna od promena  odnosi se na nemile slučajeve, pa je tako novim pravilnikom sada predviđeno da, ako porodično poljoprivredno gazdinstvo ima upisanog jednog člana, u slučaju smrti nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, upisani član postaje privremeni nosilac tog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, do okončanja ostavinskog postupka i sprovođenja promene u Registru nepokretnosti.

Do sada se dešavalo da u slučaju smrtnog slučaja nosioci gazdinstva naslednici nisu uspevali da ostvare pravo na subvencije. U Upravi za agrarna plaćanja smrt nosioca poljoprivrednog gazdinstva tretirali su kao promenu na gazdisnstvu, odnosno, po pravilniku je bilo da ako ima promena na gazdinstvu zahtev se automatski odbija.

Uz ovaj pravilnik u Službenom glasniku objavljen je i novi Šifarnik biljne proizvodnje i druge namene zemljišnih parcela.

B. K.