STIPS: Prasad u Somboru 550 dinara za kilogram!

Po informacijama STIPS (Sistem tržižnih informacija poljoprivrede Srbije) u trećoj aprilskoj nedelji evidentiran je rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma na pijaci žive stoke u Nišu, prvenstveno zbog veoma slabe ponude. Dominirao je iznos od čak 500 dinara za kilogram!

Na stočnoj pijaci u Kraljevu zabeležen je rast  cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, dominirao je iznos od 240- 250 dinara za kilogram. Takođe, u ovom gradu bila je viša i otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma, 490 dinara za kilogram.

Izostanak  ponude prasadi i ostalih kategorija svinja i dalje je prisutan na stočnoj pijaci u Požarevcu. U klanicama na Braničevskog regiona  takođe je izostala ponude bilo koje kategorije svinja u navedenom periodu.

Dominantna otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma zadržala se na 400 dinara u klanicama Južnobanatskog regiona, dok su za otkupljene tovne svinje od 80 do 120 kiograma klaničari plaćali kao i prethodne nedelje 250 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Somboru najčešća cena prasadi  od 16 d0 25 kilograma iznosila je 550 dinara za kilogram Za tovne svinje kupci su trebali da izdvoje od 215 do 220  u zavisnosti od kategorije grla, dok je cena krmača za klanje iznosila 165 dinara za kilogram.

Zabeležen je i rast otkupne cene teladi SM rase do 160 kilograma na 550 dinara za kilogram u klanicama Podunavskog regiona. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma, dominirao je iznos od 350 dinara za kilogram.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca u klanicama Braničevskog regiona  skočila je cena krava za klanje SM rase, dominirao je iznos od 220 dinara za kilogram. Obim otkupljenih grla bio je prosečan, kao i ponuda. Na pijaci žive stoke u tom gradu telad SM rase od do 160 kilograma mogla su se pazariti  po dominantnoj ceni od 550, tovna junad od 380 do 450 kilograma 450 i krave za klanje po ceni od 200 dinara za kilogram.

U klanicama  Srednje-banatskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 320 dinara za kilogram. Obim ponude i otkupa bio je na prosečnom nivou. Dominantna cena teladi SM rase  do 160 kilograma zadržala se na nivou od 800 dinara za kilogram na pijaci žive stoke u Kraljevu. Pored njih mogle su se kupiti priplodne junice 200.000 dinara po grlu, a cena tovnih bikova  preko 500 kilograma kao i ostale kategroije goveda, u odnosu na prethodni upoređujući period, nisu se menjale.

Klaničari sa područja Loznice i okolnih mesta  otkupljivali su tovnu junad od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 320, tovne bikove  preko 500 kilogram 340 i krave za klanje SM rase po dominantnoj ceni od 240 dinara za kilogram.

Rast otkupne cene jagnjadi zabeležen je na području Pirota, klanice  otkupljivali ovu kategoriju ovaca po  ceni od 450 dinara za kilogram. Reporter STIPS iz Kraljeva evidentirao je rast  cene jagnjadi na stočnoj pijaci u ovom gradu, dominirao je iznos od 480 dinara za kilogram.

Jagnjad su  bila skuplja i na stočnoj pijaci u Nišu, najčešće su se mogla pazariti po ceni od 500 dinara za kilogram. Glavni razlog bio je vrlo slaba ponuda.

Otkupna cena šilježadi zabeležena je u Podunavskom regionu. Klanice sa područja ovog regiona plaćale su 280 dinara za kilogram žive mere za otkupljena grla ove kategorije ovaca.

Na stočnoj pijaci u Čačku došlo je do pada cene jagnjadi, mogla  su se pazariti za 400 dinara za kilogram. Razlog je dosta dobra ponuda grla. U klanicama Moravičkog regiona nije bilo otkupa jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza.

U Požarevcu  za doveženu šilježad odgajivači su mogli najčešće dobiti 250, dok je dominantna cena ovaca iznosila 200 dinara za kilogram. Što se klanica tiče zabeležena je ponuda istih kategorija ovaca, a dominantne otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou.

B. K.