STIPS: Rast cena prasadi i tovljenika

Po izveštajima reportera STIPS( Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije), iu odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je rast cena teladi i tovnih bikova u klanicama na području Smedereva, kao i  prasadi i tovnih svinja, dok su jagnjad bila skuplja na području Kikinde i Čačka, a jeftinija u Nišu i okllini.

Rast otkupnih cena teladi SM rase  do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase, preko 500 kilograma evedentiran je u klanicama  Podunavskog regiona. Kod teladi je dominirao iznos  470, a kod tovnih bikova  360 dinara za kilogram. Ponuda teladi bila je slaba, a tovnih bikova prosečna.

U klanicama Južnobanatskog regiona zabeležen je rast  cene tovne junadi  preko 480 kilograma, dominirao je iznos od 330 dinara za kilogram. Obim ponude bio je dosta slab. Ista kategorija junadi preko 480 kilograma bila je skuplja i u klanicama Srednjebanatskog regiona,  iznosila je 380 dinara za kilogram. Ponuda je bila slaba kao i prethodne sedmice.

Klaničari Pirotskog regiona otkupljivali su krave za klanje po većoj ceni, 320 dinara za kilogram. Pored krava otkupljivali su i telad do 160 kilograma po ceni od 650 i tovnu junad  preko 480 kilograma za  420 dinara za kilogram.  

Cena teladi bila je izjednačena  u klanicama na području Požarevca i na stočnoj pijaci u ovom gradu, iznosila je 550 dinara za kilogram. Cene ostalih kategorija goveda bile su nepromenjene u odnosu na prethodni period.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu cene krava za klanje i tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma skoro su se izjednačile, kod tovnih bikova dominirao je iznos od 290, dok su za krave za klanje SM rase odgajivači dobijali 260 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Nišu zabeležen je rast cene prasadi  od 16 do 25 kilograma. Grla su se najčešće mogla pazariti po ceni od 420 dinara za kilogram. Obim prodatih grla bio je prosečan. UIprkos dobroj ponudi, došlo do rasta  cene tovnih svinja, od 80 do 120 kilograma, u klanicama  Srednjebanatskog regiona, dominirao je iznos od 280 dinara za kilogram.

Rast cene iste kategorije tovnih svinja evidentiran je i u klanicama  Pčinjskog regiona, odgajivači su za otkupljena tovna grla od 80 do 120 kilograma najčešće dobijali 280 dinara za kilogram. Obim ponude i otkupljenih grla bio je prosečan.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Zaječara   cene prasadi  od 16 do 25 kilograma i krmača za klanje bile su više. Za otkupljenu prasad klaničari su plaćali 400 , a za krmače 205 dininara za kilogram. Prasad  do 15 kilograma bila su jeftinija na stočnoj pijaci u Smederevu. Odgajivači su za prodata grla najčešće mogli dobiti 380 dinara za kilogram. Pored njih na pijaci su se mogli pazariti prasad  od 16 do 25 kilograma, po ceni od 350  i tovne svinje  od 80 do 120 kilograma, najčešće za 260 dinara za kilogram.

Dominantna cena prasadi od 16 do 25 kilograma iznosila je 370 dinara za klilogram na pijaci žive stoke u Somboru. Prodaja tovljenika se odvijala od 210 do 220 u zavisnosti od kategorije, dok je cena krmača za klanje iznosila je 165 dinara za kilogram.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kikinde, otkupna cena jagnjadi bila je viša u klanicama  Srednjebanatskog regiona, dominirao je iznos od 400 dinara za kilogram. Nastavljen je trend prosečne ponude i otkupa.

Rast cene jagnjadi evidentiran je  i na pijaci žive stoke u Čačku,  najčešće  su se mogla pazariti po ceni od 370 dinara za kilogram. Na stočnoj pijaci u Nišu došlo je do pada cene jagnjadi na 500 dinara za kilogram. Obim prodatih grla bio je vrlo slab.

Otkupna cena šilježadi bila je niža u klanicama Podunavskog regiona, otkup se najčešće odvijao po ceni od 270 dinara za kilogram. Na pijaci žive stoke u Smederevu došlo je do pada cene jagnjadi,  dominirao je iznos  od 400 dinara za kilogram. Ponuda je bila vrlo slaba, a i broj prodatih grla zanemarljiv.

Cena jagnjadi iznosila je 360 dinara za kilogram na stočnoj pijaci u Somboru, dok je za jarad trebalo izdvojiti 310 dinara za kilogram. Cene ovaca i koza bile su na prošlonedeljnom nivou.

B. K.