Ministarstvo poljoprivrede pregovara o izvozu maline u Kinu, Indiju I Saudijsku Arabiju

Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede trenutno pregovara sa inostranim kupcima oko izvoza srpske maline. Cilj je da se sa novim kupcima povežu mali i srednji hladnjačari, a kojih je i najviše. Širenje direktnih poslova na male i srednje hladnjačare doprineće očuvanju brenda srpske maline, ali i fer tržišnoj utakmici, s obzirom na to da pojedini veliki hladnjačari ne posluju tržišno, a ne pokazuju ni društvenu odgovornost.

Kako bi se razvila fer tržišna utakmica u kojoj pojedinci ne ucenjuju i obaraju cenu maline, ali i kako bi se sačuvala srpska malina, Ministarstvo poljoprivrede aktivno je angažovano na dovođenju novih kupaca iz inostranstva. Ovom inicijativom biće dovedeni strani kupci, koji će i obići hlanjače i malinjake i na terenu se uveriti i u kvalitet i mogućnosti poslovanja. Do sada su već otvoreni razgovori za nova i velika tržišta. Među prvima – Kina, Indija i Saudijska Arabija.

U realizaciji osim ministarstva učestvuju i predstavništva Privredne komore Srbije. Pregovara se i sa međunarodnim organizacijama koje imaju projekte čiji je cilj jačanje konkurentnosti domaće poljoprivredno-prehrambene industrije kroz edukaciju i osposobljavanje malih i srednjih privrednih subjekata da samostalno izađu na međunarodno tržiste.

B. K.