STIPS: Rast cena teladi, bikova i prasadi

Na osnovu prikupljenih informacija reportera STIPS( Sistem tržišnih informacija u popljoprivredi Srbije) protekle nedelje (3.-9. maj) na stočnim pijacama u Srbiji zabeležen je rast okupnih cena teladi i tovnih bikova  preko 500 kilograma. Nastavljen je i rast cene prasadi, dok je prodaja i otkup jagnjadi varirarala od mesta do mesta u zavisnosti od ponude grla.

Na stočnoj pijaci u Nišu  zabeležen rast prodajne cene jagnjadi na dominantnih 500 dinara za kilogram. Za razliku od pijace, cena jagnjadi bila je niža u klanicama na  Nišavskog regiona,  otkup se najčešće odvijao po ceni 400 dinara za kilogram. Broj otkupljenih grla bio je prosečan.

Jagnjad su, uprkos dobroj ponudi bila skuplja i na pijaci žive stoke u Užicu. Kupci su najčešće trebali da izdvoje 400 dinara za kilogram.

U klanicama  Podunavskog regiona evidentiran je pad otkupne cene ovaca na dominantnih 160 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Somboru jaganjad su se mogla pazariti po ceni od 450, jarad  350, a ovce su se najčešće prodavale za 120 dinara za kilogram. Obim ponude bio je na prošlonedeljnom nivou, ali je prodaja bila malo bolja zbog Đurđevdana i tradicionalne slavske trpeze u domaćinstvima.

Otkupne cene teladi SM rase  do 160  i tovnih bikova  preko 500 kilograma, uprkos dobroj ponudi, bile su više u odnosu na prethodni period u klanicama Zlatiborskog  regiona. Dominantna cena teladi iznosila je 560, dok su za otkupljene  bikove odgajivači dobijali 360 dinara za kilogram.

Viša otkupna cena tovnih bikova preko 500 kilograma, SM rase zabeležena je u Kraljevu  350, dok  se grla HF rase plaćalo 330 dinara za kilogram. Obim ponude bio je slab, a broj otkupljenih grla prosečan, nešto bolji nego prethodne nedelje.

U klanicama  Podunavskog regiona dominantna cena teladi SM rase do 160 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period, iznosila je 560 dinara za kilogram.

Pad otkupne cene krava za klanje SM rase evidentiran je u klanicama Severnobačkog regiona, dominirao je iznos od 160 dinara za kilogram. Obim ponude bio je veoma slab.

U klanicama  Braničevskog regiona nije bilo promena u pogledu otkupnih cena teladi SM rase  do 160 kilograma, tovne junadi od 350 do 480 kilograma i krava za klanje SM rase u odnosu na poslednju sedmicu aprila. Na stočnoj pijaci u Požarevcu, takođe su mirovale cene teladi i ostalih kategorija goveda.

Klaničari Južnobanatskog regiona otkupljivali su tovnu junad preko 480 kilograma po dominantnoj ceni od 330 dinara za kilogram.

U klanicama  Srednjebanatskog regiona zabeležen je rast otkupne cene prasadi  od 16 do 25 kilograma na dominantnih 500 dinara za kilogram. Isto je bilo i na stočnoj pijaci u Leskovcu gde je cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila 550 dinara za kilogram.

U klanicama Jablaničkog regiona takođe je evidentiran rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kiolograna, otkup se odvijao za 480 dinara za kilogran uz dobar obim otkupljenih grla.

Reporteri STIPS  zabeležili su rast cene prasadi do 15 kilograma na stočnoj pijaci u Čačku. Najčešće su se mogla pazariti za 500 dinara za kilogram, a ponuda i prodaja grla  bili su na prošlonedeljnom nivou.

Dominantna cena prasadi od 16 do 25 kilograma dostigla je iznos od 550 dinara za kilogram na pijaci žive stoke u Nišu. Rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma, evidentiran je i u klanicama Nišavskog regiona gde je dominirao  iznos od 500 dinara za kilogram.

Cene prasadi, u zavisnosi od telesne mase, varirale su od 500 do 520 dinara za kilogram na stočnoj pijaci u Loznici . Za tovne svinje kuipci su trebali da izdvoje od 220 do 250 , a krmače za klanje 180 dinara za kilogram.

B. K.